Kiska: Štátny prevrat? Neodpustiteľné… Fico ukazuje, že má moc a vie ľudí zastrašovať

    0
    Andrej Kiska počas vystúpenia v parlamente. (Autor: TASR)

    Informácie o vypočúvaní organizátorov protestov Za slušné Slovensko rozhnevalo viacero ľudí a politikov. Dôvodom má byť podanie anonymného trestného oznámenia, ktoré má poukazovať na to, že iniciatívu financuje George Soros a pokúšala sa o štátny prevrat. Výsluchu sa už mali zúčastniť Juraj Šeliga, Karolína Farská, Katarína Nagy Pazmány, Táňa Sedláková a Veronika Bruncková z dôvodu podania anonymného trestného oznámenia. V ňom sa uvádza, že organizovali štátny prevrat, pričom ich financuje George Soros. Vypočúvanie ďalších organizátorov má pokračovať vo štvrtok 15. novembra.

    „Vyšetrovateľ nám povedal, že on by to hodil do koša, ale na príkaz riaditeľa NAKA musí konať. Považujem to za šikanu a to som uviedol aj do zápisnice,“ uviedol jeden z organizátorov Juraj Šeliga. Dodal, že k výsluchu momentálne pripravujú vyhlásenie a všetky transakcie majú zverejnené na transparentnom účte, ktorý je verejný. 

    Kiska: Je to neprijateľné

    Je neprijateľné, aby štátne inštitúcie šikanovali ľudí za to, že slušne a pokojne ukázali svoju nespokojnosť. Sloboda prejavu, právo protestovať proti komukoľvek, no najmä proti tým, ktorí sú pri moci, sú základom našej demokratickej spoločnosti. Je povinnosťou štátu túto slobodu chrániť. Nie zastrašovať tých, ktorí si ju uplatňujú,” povedal na margo zverejnených informácií o organizátoroch protestov prezident Andrej Kiska. 

    Podľa jeho názoru majú vyjadrenia Roberta Fica v českom týždenníku relevantný dôvod  chce občanom Slovenska ukázať, že má moc a vie ľudí zastrašovať a slušní ľudia by mali mať strach. Takáto šikana, obviňovanie organizátorov protestov z pokusu o štátny prevrat sú neodpustiteľné. Demokratická spoločnosť sa musí voči takýmto rečiam a krokom postaviť. Ako prezident spravím všetko pre to, aby sa slušní ľudia na Slovensku nebáli,” dodal. 

    K informáciám poskytla stanovisko aj samotná strana Smer. Tí sa ostro ohradili voči dezinterpretácii vyjadrení Roberta Fica pre týždenník Echo o vyjadreniach na adresu iniciatívy Za slušné Slovensko. Štátne orgány nerobili voči nim žiadne aktívne kroky. O aktuálnom vypočúvaní organizátorov sme sa dozvedeli len z dnešných médií. Predseda strany Smer–SD Robert Fico si stojí za svojimi slovami, ktoré o pozadí protestov povedal nielen pre české médiá,” dodali na facebookovej stránke Smeru. 

    Polícia: Organizátorov mohli zneužiť

    Svoje stanovisko k tomu uverejnila aj polícia. Na svojej facebookovej stránke uviedla, že vykonávajú úkony pred začatím trestného stíhania. „Vyšetrovateľ predvolal osoby, ktoré mohli byť podľa trestného oznámenia zneužité, čiže svojím spôsobom poškodené. Dal im oznámenie k nahliadnutiu. Požiadal ich o doplnenie informácií, a to o nazretie do výpisu z účtov za účelom vyhodnotenia pravdivosti trestného oznámenia,“ napísala.

    Polícia sa vyjadrila aj k údajným slovám vyšetrovateľa, že by celú vec hodil do koša, no musí konať na základe príkazu šéfa. „Nikdy sa takto nevyjadril a svoj postup v uvedenej veci realizuje ako procesne samostatný. Rovnako akýkoľvek vplyv na rozhodnutie a postup policajtov NAKA P PZ vylúčil aj riaditeľ agentúry,“ dodala.

    SaS: Ide o nebezpečný precedens

    Najsilnejšia opozičná strana SaS konštatovala, že vypočúvanie organizátorov protestov je nebezpečným precedensom, pričom im situácia pripomína obdobie pred nežnou revolúciou. „Za smiešne považujem, že v tejto veci sa angažuje politický skrachovanec Robert Fico, ktorý dodnes nevysvetlil, ako zháňal peniaze vlastnou hlavou na založenie Smeru, napriek tomu, že k tejto kauze existuje nahrávka,“ uviedol šéf liberálov Richard Sulík.

    Podľa Ľubomíra Galka ide o nehoráznosť, ktorou by sa mali zaoberať príslušné výbory. „Ak majú byť organizátori protestov následne policajne predvolávaní a vyšetrovaní, čo sa rovná policajnej perzekúcii, potom sa na Slovensku touto perfídnou formou potiera právo na slobodu prejavu, právo na slobodu zhromažďovania a právo na slobodné šírenie a prijímanie informácií,“ konštatoval.

    Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová dodala, že má podozrenie na možné zneužitie právomoci verejného činiteľa. „Je absurdné, že jeden bezvýznamný poslanec Robert Fico má v tejto krajine také právomoci, že dokáže zneužiť štátny orgán NAKA na prenasledovanie bezúhonných občanov.“

    Blahová: Fico urobil z NAKA ŠtB

    Rovnako kritická bola ďalšia saskárka Natália Blahová. „Normalizácia podľa Fica a jeho organizovanej zločineckej skupiny najnovšie spočíva v zastrašovaní mladých ľudí, kriminalizácii občianskych protestov a šírení konšpiračných bludov. Ten človek sa absolútne zbláznil,“ konštatovala.

    Podľa jej straníckej kolegyne nám 17. november „mocipáni“ pripomínajú naozaj nevídaným spôsobom. „Idú zastrašovať a šikanovať ľudí za to, že majú iný názor na riadenie štátu??? Vraciame sa k takýmto metódam?“ pýta sa Jana Kiššová.

    OĽaNO: Pokúsime sa zvolať výbor na kontrolu SIS

    Vzhľadom na zverejnené informácie zvolalo OĽaNO mimoriadny brífing. V ňom poslanec Gábor Grendel poukázal na informácie spred niekoľkých týždňov, že Marian Kočner si objednal sledovanie piatich slovenských novinárov – konkrétne Moniku Tódovú, Jána Kuciaka, Adama Valčeka, Štefana Hríba a Mareka Vagoviča. „Dnes existuje mimoriadne vážne podozrenie, že výsledky tohto sledovania slúžili ako podklad na dvojnásobnú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Na základe výrokov predsedu Smeru Roberta Fica existuje rovnako vážne podozrenie, že organizátori protestov Za slušné Slovensko boli monitorovaní a sledovaní,“ uviedol.

    Z toho dôvodu sa rozhodol zvolať mimoriadne rokovanie výboru na kontrolu činnosti SIS, kde budú zisťovať, či do sledovania bola zapojená aj informačná služba. V súčasnosti sa však nevie, kedy presne bude rokovanie prebiehať. Všetko závisí od riaditeľa SIS a jeho programu. Grendel poukázal na prípad z jari tohto roku, keď sa na rovnakom mieste riešili slová Roberta Fica, že viaceré zahraničné skupiny sa snažili o destabilizáciu krajiny. Vtedy sa riaditeľa SIS Antona Šafaríka pýtali, či má takéto informácie, na čo jednoznačne odpovedal, že nie. Rovnako sa pokúsi zvolať branno-bezpečnostný výbor, kde budú zisťovať, akú rolu v tomto celom zohrávala polícia.

    - Reklama -