NAKA vypočúva organizátorov protestov, chcú výpisy z ich súkromných účtov. Je to hrozné. Paranoja je sviňa, reagujú politici

    0
    Zástupcovia z iniciatívy Za slušné Slovensko Karolína Farská, Peter Nagy a Juraj Šeliga (Autor: TASR)

    Podľa informácií portálu dennikn.sk ich na výsluch predvolal vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky NAKA Peter Jakubík na príkaz jeho šéfa Petra Hraška. Ten od nich mal žiadať výpisy zo súkromných účtov a pýtal sa ich, či sú ochotní poskytnúť ich dobrovoľne.

    Výsluchu sa už mali zúčastniť Juraj Šeliga, Karolína Farská, Katarína Nagy Pazmány, Táňa Sedláková a Veronika Bruncková z dôvodu podania anonymného trestného oznámenia. V ňom sa uvádza, že organizovali štátny prevrat, pričom ich financuje George Soros. Vypočúvanie ďalších organizátorov má pokračovať vo štvrtok 15. novembra.

    „Vyšetrovateľ nám povedal, že on by to hodil do koša, ale na príkaz riaditeľa NAKA musí konať. Považujem to za šikanu a to som uviedol aj do zápisnice,“ uviedol jeden z organizátorov Juraj Šeliga. Dodal, že k výsluchu momentálne pripravujú vyhlásenie a všetky transakcie majú zverejnené na transparentnom účte, ktorý je verejný. 

    Vyjadrenie Fica

    Začiatkom týždňa bývalý premiér Robert Fico zverejnil na svojej facebookovej stránke rozhovor, ktorý poskytol českému týždenníku Echo ešte v polovici októbra. V ňom sa okrem iného vyjadril aj na adresu organizátorov protestov.

    „Dnes už vieme, že organizátori protestov po vražde Jána Kuciaka boli z organizácií, ktoré platil George Soros. My dobre vieme, kto sa s nimi stretával a akú rolu v tom čase zohrával. Všetko pôjde von, až bude jasné, kto si objednal vraždu. Potom bude treba postaviť slovenskú verejnosť pred zásadné otázky. Akú úlohu v tom pokuse o zmenu mocenských pomerov zohral prezident Andrej Kiska? Akú rolu zohrali médiá? Akú zohral neziskový sektor financovaný zo zahraničia,“ uviedol.

    „Nie je reálne, aby som vedel o každom trestnom oznámení, nepoznám ani toto. Polícia je však povinná každé trestné oznámenie preveriť. V rámci svojich zákonných možností si dám zistiť bližšie informácie. Do postupu vyšetrovateľa však ja zasahovať nemôžem, je procesne samostatný,“ uviedol súčasný policajný prezident Milan Lučanský.

    Poliačik: Fico vynáša súdy nad mladými ľuďmi

    K zverejnenej informácii sa začali vyjadrovať aj politici. Medzi nimi je aj Martin Poliačik z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska. „Paranoja je sviňa, Robert,“ uviedol na sociálnej sieti. „Akou hrádzou proti extrémizmu? Fico sa počas svojho voľného pádu z politického výslnia na smetisko dejín stal svojimi výrokmi jeho čerpadlom. A po vzore českého premiéra si osvojil praktiky ŠtB,“ uviedol na sociálnej sieti, kde poukazoval na obľúbený výrok predsedu Smeru. Dodal, že v čase, keď Slovensko viedol Vladimír Mečiar, ho vytáčala arogancia moci, ktorú praktizoval počas vládnutia. Podľa jeho názoru máme rovnaký prípad aj v súčasnosti.

    „Úplne bez škrupulí tu jeden alkoholik robí závery a vynáša súdy nad mladými ľuďmi, ktorí sa ho jednoducho nezľakli. Vo svojom delíriu nemá problém svojimi vyjadreniami o odpočúvaní šikanovať a zastrašovať mladých ľudí, ktorí len chcú, aby sa tu nevraždilo a nekradlo so smeráckym požehnaním,“ konštatoval s tým, že výsledky komunálnych volieb spôsobili, že mu Slováci stúpili na otlak, pričom toto je spôsob jeho odplaty. „Treba však vydržať – zmena je blízko. Krajinu nám však nikto nevráti. Musíme si ju zobrať naspäť sami,“ uzavrel.

    Beblavý: Je to hrozné

    „Chcem týmto vysloviť solidaritu všetkým takto prenasledovaným. Zažil som to isté, keď na mňa Marcel ´teta Anka´ Forai alebo brat generálneho prokurátora podali vymyslené trestné oznámenia,“ napísal šéf Spolu Miroslav Beblavý. Dodal, že dané oznámenia bral ako súčasť politického boja, teraz sa však rovnaké veci dejú aktivistom za to, že prejavili svoj názor.

    „Je hrozné, že riaditeľ NAKA sa prepožičiava na takéto politické hry zúfalého Roberta Fica. Treba však zachovať pokoj, ani toto mu už nepomôže. Zmena začala a on ju nezastaví,“ konštatoval.

    Svoj názor vyjadril aj kandidát do prezidentských volieb Robert Mistrík. „Vypočúvanie organizátorov pochodov vo mne vyvoláva obavy, či nejde o zastrašovanie mladých ľudí, ktorí svojou občianskou angažovanosťou dokázali, že nechceme žiť v krajine, kde sú štátne orgány prepojené s organizovaným zločinom,“ konštatoval na Facebooku.

    Podľa jeho slov sa takýmto spôsobom snaží vládna garnitúra udržať pri moci, najmä po komunálnych voľbách. „Toto nás všetkých nesmie zastaviť. O to dôležitejšie je, aby sa demokratické sily začali spájať, kde sa to len dá. Organizátori pochodov majú moju plnú podporu,“ dodal.

    - Reklama -