Vzniká nová kresťanská strana. Podporuje ju aj Kuffa. Hlina hovorí o nebezpečnom financovaní a zneužívaní

    0
    Marián Kuffa (Autor: Reprofoto: Youtube/sdzr sdzr)

    Konkrétne ide o Kresťanskú demokraciu – Život a prosperita, v ktorej sa angažujú bývalí spolupracovníci KDH. „Zakladáme politickú stranu. Rozhodol som sa pomôcť. Vidím veľký zmysel v spoločenskej angažovanosti sa strany kresťanov, ľudí cítiacich národne a sociálne,“ uviedol Dárius Hatok, ktorý v minulosti mal na starosti volebnú kampaň KDH či komunikáciu, radil aj v ekonomických témach.

    V súčasnosti majú vyzbieraných vyše 6000 podpisov v petícii, pričom na registráciu potrebujú desaťtisíc. Podľa odídenca z KDH by to mohli stihnúť do konca tohto roka. Dodal, že zákonný termín na odovzdanie majú približne koncom januára.

    Stranu podľa Hatoka zakladá nová generácia politikov s tradičnými hodnotami, nezaťaženými minulosťou. Strana bude národná, sociálna a kresťanská. Ideme osloviť voličov, ktorí sa cítia byť Slovákmi, sú na Slovensku spokojní, ale vedia, že treba veľa vecí vylepšovať,” uviedol.

    Nevylúčil, že so stranou budú spolupracovať aj známe tváre. Predpokladáme, že na kandidátke do europarlamentu budeme mať novú generáciu politikov, ale aj ľudí, ktorí majú renomé na domácej aj medzinárodnej scéne,” poznamenal.

    Cieľ strany

    Prípravný výbor vznikajúcej strany Kresťanská demokracia – Život a prosperita pozostáva z Petra Moldu, Miroslava Vetríka a Tibora Pénzeša. Molda bol šéfom zväzu dopravy, právnik Penzéš bol asistentom niekdajšieho poslanca NR SR za KDH Pavla Abrhana a Vetrík je organizátorom Korunovačných slávností v Bratislave. V roku 2012 kandidoval za KDH, v tohtoročných komunálnych voľbách sa ako nezávislý uchádzal o post bratislavského primátora.

    Naším cieľom je pomôcť k vzniku kresťanskej strany, ktorá predstaví národný a sociálny program pre prosperujúce Slovensko rešpektujúce ochranu života,” uvádza strana vo svojom profile na sociálnej sieti. Nová politická strana chce jednoznačne presadzovať ochranu života ako podmienku spolupráce s inými stranami. Nekradnúť a chrániť život sú našou podmienkou,” doplnil Hatok s tým, že hlavnou motiváciou je vstup do parlamentu.

    Zaujímalo nás, prečo sa Hatok rozhodol znovu vstúpiť do politiky. „My sme boli aktívni členovia KDH, po nejakom čase sme pochopili, že treba komunikovať iným štýlom, ako to robí KDH. Z toho dôvodu sme sa rozhodli založiť si stranu. Podľa môjho názoru by mal každý občan vstúpiť do politiky, ak chce niečo zmeniť,“ vysvetlil pre Parlamentné Listy. Dodal, že sa na Slovensku žije dobre, ale myslí si, že by sa dalo aj lepšie.

    Novú stranu už predtým na svojej kázni podporil aj známy kňaz Marián Kuffa. 

    Hlina: Nezbierajte podpisy v kostole

    Svoj postoj k tomu vyjadril predseda KDH Alojz Hlina. Podľa jeho slov si daní ľudia zbierali podpisy pod petičný hárok pred lendackým kostolom, pričom dodal, že ide o mimoriadne citlivú záležitosť. „Priestory kostola, a to dokonca počas priebehu svätej omše, nemôžu byť bojiskom na vybavovanie politických účtov. Nemali by byť priestorom na riešenie priamej politickej propagandy. Z kazateľnice by nemali zaznievať fabulácie, konšpirácie, podsúvanie s potenciálom vytvárať nenávisť či dokonca zaznievať priame klamstvá,“ uviedol.

    Dodal, že homília, teda kázeň niektorej časti biblického textu sa nesmie politicky zneužiť. A napriek tomu sa to stalo. A to nabádaním veriacich, aby sa podpísali pod petičný hárok novovznikajúcej strany odídencov z KDH. „Ak už niekto má pocit, že má vzniknúť nová  strana, nech sa páči, je demokracia. Ale ak tá strana má problém zozbierať podpisy, nemôžu sa zneužívať kostoly na to, aby v nich alebo pred nimi obťažovali veriacich s petičnými hárkami,“ konštatoval s tým, že ide o neúspešných kandidátov do viacerých straníckych funkcií.

    „Sú to zároveň aj ľudia, ktorí  boli za KDH v minulých rokoch nominovaní do rôznych pozícií a keď im KDH prestalo slúžiť, tak sa mu nielenže  otočili chrbtom, ale začali ho vedome poškodzovať. Je vrcholne pokrytecké, že v tom čase, keď im KDH slúžilo, neprekážalo im to, čo dnes  KDH vyčítajú,“ vysvetlil.

    Rozbíjanie hlasov

    Rovnako uviedol, že ide o dlhoročných vysokých funkcionárov KDH, ktorí sa rozhodli prispieť k rozbitiu kresťanských hlasov namiesto toho, aby odovzdávali svoje poznatky budúcim generáciám. „Komu záleží na rozbití kresťanských hlasov? Žiaľ, mnohým záujmovým skupinám od liberálov, socialistov a extrémistami končiac. Všetci títo sa z tohto vnútornému zápasu tešia a dokonca ho sprostredkovane podporujú,“ polemizoval.

    Dodal, že viackrát sa pokúšal presvedčiť ich, aby takto nebojovali, ale nepomohlo to.  „Žiaľ, kňaza M. Kuffu do toho vtiahli. Sú viaceré skutočnosti, ktoré sú nebezpečné aj v tom, kto celú túto činnosť riadi, kto ju financuje. Kto zneužíva či dokonca priamo vydiera niektorých ľudí, aby k takémuto konaniu dochádzalo,“ konštatoval.

    Na koniec všetkých tých, ktorí zneužívajú kostoly a veriacich na podpisovanie petičných hárkov, vyzval, aby to nerobili a neklamali ľudí. „Vyjadrujem presvedčenie, že cirkevné autority budú uvedené skutočnosti riešiť tak, aby sa tento naozaj nebezpečný potenciál poškodiť cirkev či vieru minimalizoval,“ uzavrel.

    Politológ: Nedávam im veľkú šancu

    Zaujímal nás aj názor politológa Grigorija Mesežnikova. Mená členov prípravného výboru mu nič nehovorili. Z toho dôvodu im nedáva veľkú šancu v prípade, že by chceli byť alternatívou kresťanských demokratov. „KDH sa v posledným mesiacoch skonsolidovalo, čo spôsobuje, že vo väčšine prieskumov získali približne sedempercentnú podporu respondentov. Ide o úroveň, keď je ich vstup do parlamentu veľmi pravdepodobný. Nasvedčujú tomu aj výsledky komunálnych volieb, kde dosiahli veľmi solídny výsledok,“ vysvetlil s tým, že súčasné štruktúry podporujú vedenie, teda Alojza Hlinu.

    Podľa neho by iniciatíva pár neznámych ľudí nejako výraznejšie neoslabila KDH. „Ak by sa do vzniku strany zaangažovali známe mená, ktoré odišli z KDH, tak by sme ich mohli považovať za alternatívu. Títo ľudia však z hľadiska oslovenia tradičného elektorátu KDH nemajú perspektívu.

    Podotkol, že na politickej scéne sa stále nachádza viacero kresťansko-demokratických a ľudových subjektov. Poukázal aj na pôsobnosť SDKÚ Mikuláša Dzurindu, ktorá oslovovala aj kresťanov. „Rovnako tu je aj OĽaNO, ktoré tiež má istú frakciu konzervatívne orientovaných kresťanských aktivistov. Čiže priestor na vznik strany tu je. Otázne je, či ide o priestor na to, aby vznikla relevantná politická sila. Zatiaľ sa mi to ale nezdá v prípade, ak by išlo o stranu s podobným profilom, ako má KDH,“ uzavrel.

    Autor: PH/TASR

    - Reklama -