Porošenko žiada Rusko, aby okamžite vydalo ukrajinských námorníkov a lode

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)

    Rusko tvrdí, že tri lode ukrajinského námorníctva v nedeľu narušili ruskú morskú hranicu a následne nereagovali na upozornenia sprevádzajúcich ruských lodí. Pohraničná stráž a ruská Čiernomorská flotila boli tak nútené zastaviť ich plavbu aj s použitím zbraní.

    Tieto udalosti z Kerčského prielivu sú “veľmi nebezpečnou provokáciou, ktorá si vyžaduje seriózne prešetrenie,” uviedol v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. 

    Za “jednoznačnú provokáciu” označil incident v Azovskom mori aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informovala v pondelok agentúra RIA Novosti.

    Podľa Lavrova Ukrajina svojím konaním porušila nielen kľúčové ustanovenia medzinárodného morského práva, ale aj univerzálne právne dokumenty vrátane Charty OSN, Dohovoru o morskom práve z roku 1982 a ďalších medzinárodných právnych nástrojov, ktoré vyžadujú, aby všetky štáty rešpektovali zvrchovanosť iného štátu.

    Velenie ukrajinskej armády informovalo, že do incidentu s ruskými loďami prerástol vopred naplánovaný presun ukrajinských lodí z prístavu Odesa do prístavu Mariupol, ktorý sa začal 23. novembra.

    Plavbu ukrajinských lodí cez víkend zastavila informácia o zatvorení plavebnej zóny v Kerčskom prielive, ktorú však medzinárodné inštitúcie nepotvrdili. Ukrajinské plavidlá preto pokračovali v plavbe aj v nedeľu. 

    O uzavretí plavebnej zóny boli ukrajinské plavidlá i medzinárodné úrady informované až v nedeľu popoludní. Ukrajina pritom tvrdí, že táto informácia sa nezakladala na pravde, pretože popod most cez Kerčský prieliv v danom čase preplávalo niekoľko ruských lodí.

    Napriek tomu ukrajinské velenie v nedeľu popoludní rozhodlo o návrate ukrajinských plavidiel do Odesy. 

    V čase, keď tieto lode menili kurz, však posádky hliadkujúcich ruských plavidiel spustili paľbu, tvrdí ukrajinská strana.

    Pri incidente bolo podľa ukrajinských zdrojov zranených najmenej šesť ukrajinských vojakov, pričom stav dvoch z nich je údajne ťažký. Agentúra RIA Novosti hovorí o troch, ktorým bola poskytnutá lekárska pomoc.

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok vyzval Rusko, aby zadržiavaných ukrajinských námorníkov i lode okamžite vydalo. Vyzval tiež na zníženie napätia v kríze v oblasti Krymského polostrova.

    Podľa agentúry Interfax niekoľkých ranených ukrajinských námorníkov previezli z krymského mesta Kerč do Moskvy. Uviedol to predstaviteľ ukrajinského prezidenta v Krymskej republike Boris Babin. Podľa jeho informácií zranených námorníkov operovali.

    Ruská splnomocnenkyňa pre ľudské práva Taťjana Moskaľkovová však medzičasom uviedla, že posádky všetkých troch lodí vypočúvajú ruskí vyšetrovatelia v Kerči. Zranených námorníkov podľa nej hospitalizovali v miestnej nemocnici.

    Ukrajinský parlament sa v priebehu pondelka zíde na zasadnutí, na ktorom bude prerokúvať prezidentov návrh na vyhlásenie stanného práva.

     

    - Reklama -