Parlament odmietol Globálny pakt OSN o migrácii. Pozrite sa, kto ako hlasoval!

    0
    Národná rada Slovenskej republiky (Autor: TASR)

    Uznesenie tiež hovorí, že Globálny pakt OSN o migrácii nie je v súlade s aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou Slovenskej republiky. Ďalej zdôrazňuje suverenitu Slovenska v otázke migračnej politiky. SR je plne suverénna v definovaní vlastnej národnej migračnej politiky,” uvádza uznesenie.

    Ekonomicky motivovaná nelegálna migrácia je podľa dokumentu negatívny jav prinášajúci aj bezpečnostné riziká, a to v národnom, regionálnom i globálnom kontexte. Slovensko podľa uznesenia podporuje riešenie príčin migrácie v krajinách pôvodu.

    Žiadny dokument o migrácii nemôže byť vykladaný tak, že by SR obmedzoval v suverénnej právomoci rozhodovať o tom, koho bude považovať za legálneho migranta a koho za nelegálneho migranta a ktorému z nich udelí právo zdržiavať sa na jej území,” píše sa ďalej v uznesení parlamentu. Slovensko si podľa dokumentu ďalej vyhradzuje právo prijímať legislatívu v oblasti migrácie výlučne v súlade so svojou národnou migračnou politikou. Zároveň naďalej trvá na odmietaní politiky povinných kvót.

    Hlasovanie

    Poslanci najprv hlasovali o troch pozmeňujúcich návrhoch Martina Kéryho (Smer  SD), Milana Uhríka (ĽSNS) a Martina Klusa (SaS). Parlament schválil iba prvý z nich, z prítomných 143 poslancov boli za 89, proti dvanásti, 36 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania, šiesti nehlasovali a siedmi boli neprítomní.

    Za návrh zákona ako celok hlasovalo 90 poslancov. Konkrétne išlo o všetkých členov klubu Smeru, rovnako aj klubu SNS, ĽSNS a Sme rodina, okrem Adriány Pčolinskej, ktorá bola neprítomná. Za prijatie nesúhlasného stanoviska bol aj Eduard Adamčík a Péter Vörös (obaja z Mosta-Híd) a nezaradení poslanci Peter Marček, Martina Šimkovičová, Rastislav Holúbek, Marek Maďarič a Richard Vašečka.

    Proti prijatiu uznesenia boli pätnásti zákonodarcovia z opozície. Konkrétne ide o Zuzanu Zimenovú zo SaS, Jána Budaja, Silviu Shahzad, Natáliu Milanovú, Alana Suchánka (všetci z OĽaNO) a nezaradených poslancov Zsolta Simona, Luciu Žitňanskú, Miroslava Beblavého, Vieru Dubačovú, Simonu Petrík, Katarínu Macháčkovú, Ota Žarnaya (všetci zo Spolu), Juraja Kolesára a Martina Poliačika (Progresívne Slovensko).

    Hlasovania sa zdržalo 31 poslancov – všetci poslanci SaS s výnimkou Zuzany Zimenovej, poslanci klubu Mosta okrem Eduarda Adamčíka a Pétera Vörösa a nezaradení Alena Bašistová a Igor Janckulík. Šiesti zákonodarcovia nehlasovali – išlo o poslancov OĽaNO, ktorí už dopredu avizovali, že sa hlasovania nezúčastnia. Ôsmi poslanci boli neprítomní.

    - Reklama -