PRIESKUM Najviac stúpa Sme rodina. Pohoršil si Danko aj Kotleba

    0
    Boris Kollár (Autor: TASR)

    Podľa výsledkov by sa do parlamentu dostalo spolu deväť strán. Smer-SD by získal 39, SaS 26 a Sme rodina 17 mandátov. Všetky tri strany by si oproti minulému mesiacu október polepšili. Najviac Sme rodina, ktorá v októbri získala rovných osem percent. Smer mal minulý mesiac 22,2 a SaS 15,5 %.

    Štvrtá by skončila SNS, ktorá by si naopak oproti minulému mesiacu pohoršila, pričom by získala 9,2 percenta a 15 mandátov. Za ňou nasleduje OĽaNO-NOVA s 8,1 percentami hlasov a 13 kreslami. Piaty by sa umiesntili kotelbovci, ktorí napriek tomu, že minulý mesiac skončili s 10,7 percentami na treťom mieste, by v novembri získali 7,8 percenta. Rovnako by však získala 13 mandátov ako matovičovci.

    Za kotlebovcami by so ziskom 6,1 percenta a 10 mandátmi skončil Most-Híd. Nasleduje KDH, ktoré by so ziskom 5,9 percenta obsadilo 9 kresiel. Do parlamentu by sa oproti minulému mesiacu dostalo aj Progresívne Slovensko, ktoré by získalo presne päť percent a dostalo tak 8 mandátov v NR SR.

    Pred bránami parlamentu by naopak zostalo Spolu – Občianska demokracia so 4,2 percentami a taktiež SMK-MKP s 3,2 percentami opýtaných.

    Súčasná koalícia by vládu nepostavila

    Súčasná vládna koalícia Smer, SNS a Most-Híd by však vládu so 64 mandátmi nepostavila. Ak by sa spojili opozičné strany SaS, Sme rodina, OĽaNO-NOVA, KDH, Progresívne Slovensko dohodli s Mostom-Híd, mali by v parlamente väčšinu 83 poslancov.

    Na voľbách by sa zúčastnilo 74,1 percenta respondentov, 7,9 percent opýtaných deklarovalo, že by určite nešlo voliť, 17,1 percenta ľudí nevedelo, koho by teraz volilo a 0,9 percenta oslovených odmietlo prezradiť, koho by volilo.

    Agentúra AKO realizovala prieskum volebných preferencií formou telefonického dopytovania. Respondentom položila otázku: “Ak by sa teraz konali voľby do Národnej rady SR, ktorú stranu alebo hnutie by ste volili? Budem vám strany čítať v náhodnom poradí”.

    - Reklama -