Baránek o Lajčákovi: Predviedol nám myšlienkovú ekvilibristiku. Nejde iba o politický, ale aj osobný záujem

    0
    Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook, Slovak Political Watchdog - strážny pes na politikov)

    Čo hovoríte na to, že Lajčák podal demisiu?

    Tento krok som čakal, pretože Miroslavovi Lajčákovi nič iné neostávalo, ak si chcel zachovať tvár pred svojimi zahraničnými partnermi, respektíve kolegami, keďže je spolutvorcom paktu. V prípade, že rozmýšľa nad ďalšou kariérou v medzinárodných štruktúrach, ako napríklad OSN, tak tento krok musel urobiť.

    Bol na to vôbec presdvedčivý dôvod? Nemali by prevážiť záujmy Slovenska proti jeho vlastným, čo sa týka paktu?

    On vlastne prezentoval, že jeho záujem je záujmom Slovenska, s čím sa ale parlament nestotožnil a ani vláda. Predviedol nám myšlienkovú ekvilibristiku. Formálne ho teda nemôžeme obviniť, že uprednostnil svoj záujem, pretože ho prezentoval v rovine, že Globálny pakt nie je proti záujmom Slovenska a podobne.

    Treba ale dodať, že Globálny pakt sa prijal počas jeho predsedníctva vo Valnom zhromaždení OSN a participoval na jeho znení. A z toho nakoniec vyjde, že nejde iba o politický, ale aj osobný záujem. Ide o diplomata a politika v najlepších rokoch, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou bude mať ďalšiu kariéru, lenže zrejme nie doma, ale v medzinárodných štruktúrach.

    Čo to bude znamenať pre Smer?

    Všetko závisí od toho, ako celá záležitosť dopadne, pretože premiér Peter Pellegrini sa vyjadril, že sa bude snažiť Miroslava Lajčáka presvedčiť, aby ostal na poste šéfa rezortu diplomacie. Ja to vnímam ako situáciu, keď sa premiér bude snažiť, aby aj vlk bol sýty, aj ovca celá.

    Čo sa samotného Lajčáka týka, nejde o klasického politika zo Smeru. Napríklad aj s paktom o migrácií je vnímaný inak ako ostatní predstavitelia Smeru. A to z dôvodu, že voliči Smeru sa prevažne nachádzajú na vidieku, pričom ide skôr o konzervatívnych ľudí, ako populistických. Z toho dôvodu zrejme nepôjde o „zásadnú ranu“ pre stranu.

    Podarí sa Pellegrinimu Lajčáka presvedčiť?

    Neviem to vylúčiť, pretože, ako som už povedal, môžeme badať snahu zo strany premiéra, aby neboli veľké škody. Pre Lajčáka by bolo najdôležitejšie, aby si zachoval tvár pred kolegami z medzinárodných inštitúcii, čo sa mu podaním demisie aj podarilo. Ďalší vývoj v tejto súvislosti môže byť zaujímavý, uvidíme, ako to dopadne. Ale stále nie je vylúčené, že ostane ministrom.

    Na jednej strane sa premiér bude snažiť presvedčiť Miroslava Lajčáka, aby demisiu stiahol, ale na strane druhej tvrdí, že by bol dobrým prezidentom. Nie sú v tomto zmysle jeho tvrdenia protichodné?

    Áno, pretože logicky by nemohol sedieť na dvoch stoličkách. Na toto už ale treba pozerať optikou Smeru. Pre nich by išlo pred parlamentnými voľbami o veľký úspech, ak by vyhral ich kandidát v boji o prezidentské kreslo. A myslím si, že toto preváži dôležitosť postu ministra zahraničných vecí. Tam je voľba jednoznačná.

    Čo prijatie demisie bude znamenať pre vládu?

    V podstate nič. Nemyslím si, že práve on by po tejto záležitosti začal hlasovať proti Smeru, pretože podľa môjho názoru má stále veľmi dobré vzťahy na to, aby im nezačal robiť problémy v parlamente. To sa ale nemusí týkať všetkých hlasovaní, napríklad hlasovaní v súvislosti so zahraničnou politikou, no v najdôležitejších hlasovaniach bude Lajčák kompatibilný.

    Hrozí, že by prezident neprijal jeho demisiu?

    Miroslav Lajčák má s prezidentom veľmi dobré vzťahy. Netvrdím, že by schválenie demisie bolo dopredu dohodnuté, ale pokiaľ by ju neprijal, tak by sa mohli vynoriť aj takéto otázky.

    - Reklama -