Mojou úlohou je odstrašovať, len nech to ruskí agenti vidia, hovorí litovský veliteľ

    0
    Pobaltie (Autor: Archív)

    Estónsko, Lotyšsko a Litva, bývalé sovietske satelity susediace s Ruskom, vedia, že budú prví na rane, ak sa ruský medveď rozhodne udrieť smerom na západ. Armády týchto krajín sa preto pripravujú na všetko. S pomocou svojich kolegov z Aliancie dávajú najavo, že sa v prípade napadnutia hodlajú brániť.

    Odhodlanie brániť svoju krajinu demonštrovali Litovčania a ich spojenci v NATO v polovici novembra vo výcvikovom priestore Pabradé a v najbližšom okolí. O cvičení informuje server IHNED.cz. Cvičenie v okolí výcvikového priestoru prebiehalo po dohode s obyvateľmi regiónu. Aj oni by vraj mali vidieť, že sú ich vojaci pripravení brániť svoju krajinu.

    „Robíme to už roky, že niektoré cvičenia presahujú do civilného priestoru. Nevadí, že nás pri tom môžu vidieť, naopak, mojou úlohou je predsa odstrašovať, tak to robím,“ odpovedá veliteľ brigády, plukovník Mindaugas Steponavičius na otázku, či to neprekáža, že jeho jednotky môžu pokojne pozorovať aj ruskí agenti.

    Litovčania, ale aj Lotyši a Estónci majú strach, že by sa v ich krajinách mohla zakoreniť ruská propaganda, ktorá by mohla občanov Pobaltia presvedčiť, že im NATO aj tak nepríde na pomoc, ak budú napadnutí, takže nemá zmysel byť členským štátom Aliancie. Vlády pobaltských štátov preto na nič nečakajú a výrazne zvyšujú svoje výdavky na obranu.

    Celý článok nájdete na webe Hospodářské noviny.

    - Reklama -