Orbán v Prahe: Maďarská pozícia je jasná. Sme proukrajinskou vládou

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    “Maďarská pozícia je jasná. Sme proukrajinskou vládou… Zvláštnosť situácie však spočíva v tom, že v Maďarsku je pri moci proukrajinská vláda, zatiaľ čo na Ukrajine je protimaďarská vláda,” povedal Orbán po stretnutí s českým premiérom Andrejom Babišom. Jeho vyjadrenie prišlo v čase, keď sa Budapešť s Kyjevom sporí ohľadom práv maďarskej menšiny na Ukrajine, priblížila ďalej AP. Maďarský premiér však povedal, že jeho stanovisko, respektíve podpora Ukrajiny v aktuálnom ukrajinsko-ruskom spore, sa napriek tomu meniť nebude. 

    Práve Orbán je pritom v rámci lídrov EÚ považovaný za politika, ktorý má k najlepší vzťah k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, pripomenula AP. Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu zajalo tri lode ukrajinských námorných síl spoločne s 24 členmi ich posádok. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi oboma krajinami. V reakcii naň schválil ukrajinský parlament vyhlásenie stanného práva v desiatich oblastiach na hraniciach krajiny.

    Moskva doposiaľ odoláva výzvam na prepustenie zadržaných Ukrajincov, pričom ruský prezident Vladimir Putin trvá na tom, že ruské sily mali právo lode skonfiškovať. Porošenko sa o zajatých námorníkoch vyjadril ako o “vojnových zajatcoch” a vyzval Putina, aby ich prepustil. Medzinárodné spoločenstvo by malo podľa neho takéto výzvy podporiť.

    - Reklama -