Prečítajte si reakcie svetových lídrov na úmrtie Georgea Busha staršieho

    0
    George Herbert Walker Bush na archívnej snímke z 4. novembra 2012. (Autor: TASR)

    Britská premiérka Theresa Mayová vyzdvihla Busha staršieho ako “veľkého štátnika”, ktorého celoživotný mravný prístup k službe verejnosti “je príkladom pre nás všetkých”. Zdôraznila pritom, že v každom štádiu svojej pozoruhodnej kariéry “spolupracoval so svojimi priateľmi, kolegami a náprotivkami v Spojenom kráľovstve”.  “Dnešná Británia si ho pamätá ako veľkého štátnika a úprimného priateľa našej krajiny. Vyjadrujeme našu najhlbšiu sústrasť americkému ľudu a rodine, ktorú za sebou zanechal,” uviedla britská premiérka vo vyhlásení, z ktorého citovala stanica Sky News. 

    Poctu Bushovi staršiemu a kondolencie jeho rodine odovzdal aj bývalý britský premiér Tony Blair, ktorý ho opísal ako “mimoriadneho a príkladného” verejného činiteľa a muža oddaného svojej vlasti a snahe urobiť svet lepším a stabilnejším. “…Bol veľkým priateľom a spojencom Británie, podporovateľom transatlantickej aliancie a mal obrovský vplyv na rozvoj Európy po páde Berlínskeho múru,” napísal. Nemecká vláda označila Busha staršieho za “priateľa Nemcov” a dodala, že nikdy nezabudne na jeho prínos k znovuzjednoteniu Nemecka, informoval na Twitteri hovorca vlády Steffen Seibert.

    Rodine Busha staršieho i všetkým Američanom vyjadril sústrasť aj posledný sovietsky vodca Michail Gorbačov. Busha staršieho vyzdvihol pre jeho politické i osobnostné vlastnosti. Dvojica zmienených politikov úzko spolupracovala v 80. a 90. rokov minulého storočia v snahe ukončiť studenú vojnu, ktorej koniec spoločne oznámila v decembri 1989 na summite na Malte. “Mnohé z mojich spomienok sú previazané s týmto mužom. Mali sme šancu spolupracovať v čase obrovských zmien,” povedal Gorbačov agentúre Interfax. 

    Pozostalým po Bushovi staršom kondoloval i dalajláma. “Bol vlastne prvým americkým prezidentom, s ktorým som mal tú česť stretnúť sa… Spomínam si, že na mňa hlboko zapôsobil záujem vášho otca o tibetský ľud a situáciu v Tibete,” skonštatoval tibetský duchovný vodca. “Síce nič nemôže nahradiť stratu otca, môžeme sa však tešiť z toho, že jeho život bol zmysluplný, zasvätený službe verejnosti,” dodal. Novozélandská premiérka Jacinda Ardenová vyzdvihla Busha staršieho za jeho “štátnictvo, ktoré zohralo kľúčovú úlohu” pri ukončení studenej vojny, čo prinieslo “demokraciu miliónom Európanov a znížilo hrozbu jadrovej vojny”.

    Bývalý austrálsky premiér John Howard uviedol, že Bush starší zastával tie najdôležitejšie funkcie v USA – najskôr ako viceprezident za vlády Ronalda Reagana a neskôr ako prezident – v čase, keď došlo k zrejme najdôležitejšej udalosti po druhej svetovej vojne, a síce pádu Sovietskeho zväzu. Dodal, že Bush starší bol vždy “skutočným priateľom Austrálie”, ktorú aj mnohokrát navštívil.

    Bushovmu synovi Georgeovi W. Bushovi i súčasnému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi kondoloval aj kuvajtský emir Sabáh Ahmad Džábir Sabáh. Emir ocenil úlohu Busha pri oslobodzovaní Kuvajtu od jednotiek irackej armády počas vojny v Perzskom zálive v roku 1991 a dodal, že “kuvajtský ľud naňho nikdy nezabudne”. George H. W. Bush bol šéfom Bieleho domu v rokoch 1989-93 ako 41. prezident Spojených štátov amerických. Bol najstarším žijúcim bývalým prezidentom USA. Bol tiež otcom neskoršieho amerického prezidenta Georgea W. Busha (2001-09).

    - Reklama -