Fico ako šéf slovenskej diplomacie? Hrnko v tom má jasno, jeho koaličný partner je zdržanlivý

    0
    Anton Hrnko v evidentne dobrej nálade (Autor: TASR)

     “V Európe bol jeden z najrešpektovanejších premiérov v rámci východoeurópskych štátov. Nevidím v tom problém,” povedal Hrnko. Smer-SD sa však musí podľa jeho slov rozhodnúť, či bude presviedčať súčasného šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD), ktorý podal demisiu, aby zostal, alebo si nájde nového ministra. “My v zmysle koaličnej dohody toto riešenie, ak nebude v príkrom rozpore s našim politickým smerovaním, budeme akceptovať,” uviedol. 

    Poslankyňa NR SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) informácie o Ficovi ako možnom budúcom ministrovi zahraničných vecí zachytila iba v médiách. “Neviem o tom, že by sa reálne uvažovalo o Ficovi. Napokon Lajčák je stále ministrom zahraničných vecí,” povedala v relácii. Ak k zmene na poste šéfa slovenskej diplomacie dôjde, pre Most-Híd je kľúčové, aby bolo programové vyhlásenie vlády naďalej rovnakým spôsobom dodržiavané a rešpektované. O Ficovi, ako možnom ministrovi zahraničných vecí, sa podľa Cséfalvayovej budú baviť potom, keď to už bude “na stole”. “Zatiaľ je to hypotetická možnosť, na ktorú sa pýtajú iba médiá. Táto informácia nebola potvrdená a ani o nej nikto relevantný zo strany Smer-SD nerozprával,” skonštatovala.

    Poslanec NR SR Milan Krajniak z opozičného hnutia Sme rodina nesúhlasí, aby sa Fico stal novým ministrom zahraničných vecí. Považuje ho totiž už za politika na odchode, ktorý by už nemal čo Slovensku dať. “Keby som mal povedať niekoho zo Smeru-SD, kto by tu funkciu zvládol, skôr by to bol pán Ján Kubiš ako Fico,” podotkol.

    - Reklama -