Pokus západoeurópskych krajín rozdeliť V4 na dve časti? O čom má byť snaha EÚ sankcionovať Maďarsko a Poľsko?

    0
    Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

    Predsedníčka zahraničného parlamentného výboru Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) na margo iniciatívy predsedu NR SR Andreja Danka (SNS), aby slovenský parlament vyzval EÚ na zmiernenie postupu voči Maďarsku a Poľsku, uviedla, že je otázne, či vôbec toto uznesenie bude v parlamente prerokované. “Ešte stále je možnosť, aby ho predkladatelia stiahli a bolo by to pre nás aj optimálnou možnosťou,” uviedla v relácii. Samotný text je však podľa nej relatívne neškodný, bezzubý a vágny. 

    “V Poľsku je situácia taká, že konanie je zahájené a pravdepodobne bude vyriešené čoskoro konsenzom. V Maďarsku naopak konanie ešte zahájené nebolo. Bolo len hlasovanie Európskeho parlamentu. V tejto chvíli akékoľvek uznesenie bez ohľadu na konkrétne formulácie, ktoré by sa v texte nachádzali, by vyzneli ako slovenský protest,” povedala. Most-Híd je však podľa jej slov stále otvorený rokovaniam v tejto otázke.

    Hrnko potvrdil, že sa so svojim koaličným partnerom bavia, ako situáciu riešiť. “Rozprávame sa s Mostom-Híd a hľadáme riešenie tak, aby sme mohli vyjadriť, že nesúhlasíme so sankciami. Nie je to len v tomto prípade, ale sú to aj sankcie voči iným štátom. Sankcie znižujú priestor na dialóg a potom začína spor,” povedal. 

    Člen výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Milan Krajniak (Sme rodina) je presvedčený, že by Slovensko nemalo podporiť za žiadnych okolností akékoľvek sankcie voči Poľsku a Maďarsku. “Naopak Slovensko sa má snažiť budovať a posilňovať spoluprácu krajín V4 plus Rakúska, Slovinska a Chorvátska. Sú to totiž štáty a národy, ktoré sú nám mentálne blízke. Keď spolupracujeme, vieme zvrátiť a prevážiť aj rozhodnutie veľkých krajín EÚ,” povedal v relácii.

    Sankcionovať Poľsko a Maďarsko vníma ako pokus západoeurópskych krajín rozdeliť V4 na dve časti.

    - Reklama -