Diplomati G20 sa zhodli na potrebe riešenia príčin utečeneckých kríz

    0
    Lídri pózujú pre skupinovú fotografiu počas summitu skupiny G20, združujúcej hospodársky najsilnejšie krajiny sveta a EÚ 30. novembra 2018 v Buenos Aires. (Autor: TASR)

    V záverečnom komuniké dvojdňového summitu 19 členov skupiny, združujúcej najväčšie ekonomiky sveta, vyjadrilo odhodlanie implementovať ustanovenia “neodvolateľnej” parížskej klimatickej dohody pri súčasnom zaistení udržateľného rozvoja a ekonomického rastu. 

    Komuniké neobsahuje prísľub dodržiavania platných pravidiel

    Odlišný postoj zaujali len Spojené štáty, keďže prezident Donald Trump trval na svojom rozhodnutí o odstúpení od parížskej dohody. Krajiny G20 sa naopak zhodli na potrebe reformy Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Komuniké však neobsahuje prísľub dodržiavania platných pravidiel medzinárodného obchodu a boja proti protekcionizmu, proti čomu údajne vystupovali americkí vyjednávači. 

    Obetiam nútenej migrácie treba poskytovať humanitárnu pomoc

    Lídri sa zaviazali k opatreniam na zaistenie zdravého a stabilného svetového finančného systému vrátane riešenia daňových otázok a boja proti praniu špinavých peňazí. Diplomati G20 sa zhodli na potrebe riešenia príčin utečeneckých kríz po celom svete a na tom, že obetiam nútenej migrácie treba poskytovať humanitárnu pomoc.  

    Dohodu v takmer z každej otázok komplikovali Spojené štáty

    Nezáväzné záverečné komuniké je výsledkom celonočného náročného vyjednávania diplomatov, v ktorých sa podľa agentúry AP odzrkadlili hlboké rozpory medzi štátmi G20. Podľa predstaviteľov EÚ dohodu v takmer z každej otázok komplikovali Spojené štáty. Priebeh summitu poznačili aj vyhrotené obchodné spory medzi Washingtonom a Pekingom.

    - Reklama -