Čo bude s Lajčákom? Prijal Kiska demisiu ministra? Prezident prišiel s vyhlásením

    0
    Prezident Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Vo svojom vyhlásení prezident uviedol, že sa rozhodol počkať do výsledkov z rokovania vlády, ktoré sa uskutoční v stredu 5. decembra. Následne sa rozhodne, či demisiu prijme alebo nie. Dôvodom bol aj telefonát s premiérom, v ktorom ho informoval, že minister zahraničných vecí má jeho plnú dôveru. Verím, že tí, ktorí hovoria o kvalitách Miroslava Lajčáka, to prejavia aj svojimi činmi,” povedal s tým, že odchod ministra Lajčáka by ho veľmi mrzel a je s jeho s prácou spokojný. Slovensko by nemalo stratiť takého dobrého ministra a diplomata svetovej úrovne a to nielen z pohľadu nadchádzajúceho predsedníctva OBSE a komplikovanej medzinárodnej situácie.”

    Podľa neho sú debaty okolo Globálneho paktu OSN o migrácii a konferencie v Marrákeši nepríjemným divadlom, ktoré poškodilo záujmy našej krajiny. Je v záujme našich občanov, aby sa Slovensko zúčastňovalo všetkých významných rozhodnutí. Či už ide o podujatie OSN, Európskej únie, či ďalších medzinárodných organizácií, aby sme všetci sedeli za jedným stolom, rozhodovali o dôležitých otázkach a nielen si posielali odkazy a pokrikovali na seba spoza plota,” uviedol. 
     
     
    Spolupráca, dohoda a účasť na rokovaniach sú základné povinnosti  reprezentantov štátov. Je to jediný spôsob, ako chrániť záujmy našich ľudí doma i v zahraničí. Ako obhajovať naše národné záujmy, ako si budovať dobré meno a rešpekt u našich partnerov. Nikto ešte nevyriešil žiaden problém siláckymi rečami vedenými doma spoza pece. Ani tým, že si zakryl oči ako šimpanz a tváril sa, že sa ho to netýka,” konštatoval s tým, že z toho dôvodu chápe rozhodnutie Miroslava Lajčáka podať demisiu. Rovnako uviedol, že v Maroku by sa mal zúčastniť zástupca Slovenska, ktorý by mohol tlmočiť postoj a výhrady Slovenska k dokumentu. Posledné slovo k celej záležitosti by mala povedať vláda v stredu 5. decembra. NR SR minulý týždeň prijala uznesenie, kde vláde odporúča, aby k paktu vyjadrila nesúhlasné stanovisko. 
     
     
     
    - Reklama -