Generálny prokurátor tvrdo zasiahol: Dal príkaz na prepustenie aktivistov Greenpeace

    0
    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár (Autor: TASR)

    „Dôvody väzby neexistovali v čase podania návrhu. Ak dôvody väzby neexistovali, tí ľudia sú vo väzbe neprávom. Skutok, ako je postavený, nie je šťastne právne kvalifikovaný,“ uviedol. Rozhodol sa tak na základe vyžiadaného spisu z Krajskej prokuratúry v Trenčíne, ktorý prišiel v podvečerných hodinách. Ten študoval v pondelok 3. decembra do noci a ráno sa rozhodol o ďalšom postupe.

    Čižnár uviedol, že po preskúmaní spisu dospela Generálna prokuratúra (GP) SR k dvom záverom. Ten základný záver je, že dôvody väzby neexistovali už pri podávaní návrhu. To znamená, že ak dôvody väzby neexistovali, tí ľudia sú vo väzbe neprávom,” povedal. Ďalším záverom je, že samotný skutok podľa jeho názoru s najväčšou pravdepodobnosťou nie je “dobre alebo šťastne” právne kvalifikovaný. Paradox vidí v tom, že podrobné preskúmanie dôkazov môže viesť buď k prísnejšej kvalifikácii skutku, alebo kvalifikácii, ktorá do kategórie trestného činu nepatrí.

    Dvanásti aktivisti by mali byť stíhaní na slobode za rovnaký skutok, za ktorý boli obvinení. Čižnár uviedol, že právny názor prokurátora na väzobné stíhanie nebol správny. Rozhodnutie súdu komentovať nechce. Ozrejmil, že výzvu na doručenie spisu z krajskej prokuratúry dal v pondelok (3. 12.) ráno, popoludní ho doručili a v utorok ráno prijal rozhodnutie.

    Chýbali výpovede baníkov

    Prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky doplnil, že mali k dispozícii rovnaké informácie ako prokurátor, ktorý spracoval návrh na väzobné stíhanie, a súd, ktorý rozhodnutie prijal. Podkladom na začatie trestného stíhania bola obhliadka miesta činu,” informoval. Na tomto základe bolo vznesené obvinenie voči 12 z 15 osôb za úmyselný trestný čin poškodzovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia.

    Šufliarsky vysvetlil, že vyšetrovateľ konštatoval úmyselné všeobecné ohrozenie, pretože malo dôjsť k bezprostrednému ohrozeniu života a zdravia viac ako 300 baníkov, ktorí sa v tom čase v bani nachádzali. Na ustálenie kvalifikácie trestného činu je podľa neho potrebné doplniť dokazovanie výsluchom baníkov a ďalších osôb.

    Čižnár odsúdil vyjadrenia niektorých politikov a ich výzvy voči GP. Vo svojom vyjadrení kritizoval politikov, že celú kauzu riešili a poukazovali na ňu. „Nemám rád, ak sa politici vkladajú do vecí, o ktorých nevedia absolútne nič. Mám rád výzvy, ale na výzvy a právne analýzy pánov politikov nikdy reagovať nebudem. My konáme na základe našich právnych analýz a zhodnotenia skutkového stavu,“ uviedol Čižnár.

    Na otázky liberálov, či nejde o zlyhanie jednotlivcov, polície, prokurátora či sudcu, odpovedal, že nemá tendenciu zakrývať pochybenia. Prokurátor situáciu podľa neho zle vyhodnotil. Na disciplinárne konanie zatiaľ priestor nevidí.

    SaS: Zo situácie plynú znepokojivé závery

    Podľa liberálov bolo väzobné stíhanie absurdné a šokujúce najmä z pohľadu zdôvodnenia sudcu. Dodali, že rozhodnutie Jaromíra Čižnára bolo správne, ale z danej situácie plynú mimoriadne znepokojivé závery. „Záver prvý – minimálne traja právnici ako zástupcovia štátu sa na tejto absurdnej väzbe zhodli: policajný vyšetrovateľ, dozorový prokurátor a sudca. Oprávnene sa pýtame, či je to len zlyhanie jednotlivcov, alebo zlyhanie troch lokálnych inštitúcií. Obávame sa, že inštitúcií,“ píšu liberáli. Ďalej poukazujú na to, že generálny prokurátor sa prípadu ujal až po tom, ako záležitosť začali riešiť verejnosť, politici a médiá. „Záver tretí – keď sa štátna moc na Slovensku rozhodne pre zastrašovanie a šikanu, dovolať sa spravodlivosti je ťažké a pre občanov, ktorí nie sú predmetom záujmu médií, to môže byť až nemožné,“ dodali.

    Podľa ich názoru má každý občan na Slovensku právo na takú prokuratúru, kde sa dodržuje zákon, ktorým sa riadia všetci prokurátori. A nie tak, aby boli odkázaní na milostivý zásah generálneho prokurátora. Dodali, že ten by mal dohliadnuť na to, aby jeho podriadení zabezpečili jednotnú aplikáciu práva. „Fungovanie generálnej prokuratúry je o to viac škandalózne, že poväčšine len v reaktívnom móde koriguje škandalózne konania bežných prokurátorov po ich zverejnení opozíciou alebo novinármi, pričom si za to nezabudne robiť nezmyslené zásluhy,“ uzavreli.

    Väzobné stíhanie

    Aktivistov Greenpeace, ktorí v stredu 28. novembra vyliezli na ťažnú vežu v areáli bane v Novákoch, aby tam protestovali proti ťažbe a spaľovaniu uhlia, budú stíhať väzobne. Rozhodol o tom v nedeľu Okresný súd (OS) v Prievidzi. „Sudca pre prípravné konanie vzal do tzv. preventívnej väzby 12 obvinených osôb. Dôvodom je obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu o väzbe všetci obvinení podali sťažnosti, o ktorých bude po predložení spisu rozhodovať Krajský súd v Trenčíne,” informoval hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus. 

    Podľa sudcu pre prípravné konanie existuje dôvodná obava, že obvinení v prípade ich prepustenia na slobodu môžu znova obsadiť a odstaviť prevádzku iného subjektu pôsobiaceho v oblasti tepelnej energetiky. „Konanie zo strany organizácie Greenpeace voči Hornonitrianskym baniam Prievidza (HBP), ako subjektu realizujúcemu ťažbu uhlia, má stúpajúcu tendenciu, pričom od prvotných pokusov o pokojné zviditeľnenie problému odobratím a vyhodnotením vzoriek vody z riek na hornej Nitre prešli k obsadeniu Južnej veže Bane Nováky, v dôsledku čoho došlo k zastaveniu ťažby a odťažby uhlia počas piatich hodín,” zdôvodnil rozhodnutie súdu Tarabus. 

    Polícia obvinila 12 aktivistov z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva. Environmentalistov z viacerých krajín vypočúvali na OS v Prievidzi od piatkového (30. 11.) podvečera. V nedeľu ich pred súd prišli podporiť asi dve desiatky ľudí s transparentmi. Proti rozhodnutiu o väzbe podali všetci obvinení sťažnosti. Ich právni zástupcovia tiež na súde vzniesli námietku zaujatosti a žiadajú o presunutie vyšetrovania prípadu mimo daného regiónu. Proti rozhodnutiu súdu sa ohradila aj parlamentná opozícia a mimoparlamentné strany.

    - Reklama -