Poslať dôchodcov do dôchodku skôr s tým, že budú nižšie dôchodky? Čo je na tom sociálne?, pýta sa Jurzyca

    0
    Eugen Jurzyca (Autor: TASR)

    “Táto zmena spôsobí výpadok vo verejných financiách 1,6 miliardy eur na budúci rok a potom každý ďalší rok až donekonečna,” avizoval Jurzyca s tým, že by to malo ovplyvniť už budúcoročný rozpočet, “ak by ho mali v rukách zodpovední politici”. Pre túto zmenu je totiž podľa neho potrebné začať robiť šetriace opatrenia.

    Mala sa tiež vypracovať analýza vplyvov, keďže ide o veľké opatrenie, ktoré podľa Jurzycu spraví dieru vo verejných financiách. “Toto zastropovanie veku odchodu do dôchodku bude mimoriadne drahé, a preto bude mimoriadne nebezpečné,” upozornila Kiššová s tým, že sumu 1,6 miliardy ročne bude potrebné niekde vziať a môže to byť práve v zdravotníctve, školstve alebo v sociálnych službách. Podľa nej teda vôbec nejde o pomoc seniorom. “Čo je sociálne na tom poslať dôchodcov do dôchodku skôr s tým, že budú mať až o 30 % postupne nižšie dôchodky?” pýtal sa Jurzyca.

    Kiššová zároveň vyzvala všetkých, najmä opozičných poslancov, aby za tento návrh nehlasovali. Podľa jej slov s nimi absolvovali nejaké diskusie. “Verím tomu, že tie argumenty padli na úrodnú pôdu,” skonštatovala. O zastropovaní dôchodkového veku v Ústave SR na 64 rokov mal parlament rozhodovať vo štvrtok. Navrhuje ho koaličný Smer-SD, pričom potrebuje aj hlasy opozície. Napokon hlasovanie o tomto návrhu poslanci procedurálnym návrhom presunuli na januárovú schodzu. Dôvodom tohoto kroku má byť fakt, že  podpora dôchodkového stropu aktuálne nemá istú ústavnú väčšinu.  

    - Reklama -