ČT priniesla zdesenie umelkyne, ktorá bola v Maďarsku. A s voličmi Orbána ste hovorili? Opýtal sa moderátor. A ona…

    0
    Dokumentaristka Kateřina Turečková hovorí v štúdiu ČT24 o Maďarsku a Orbánovi (Autor: ReproFoto ČT)

    Tému Maďarska uviedol moderátor už pri debate so senátormi. Chcel od nich vyjadrenie k tomuto výroku Viktora Orbána, ktorý nedávno navštívil Prahu: „Európu nebudú riadiť byrokrati z Bruselu, ten trend musíme určiť my ako členské štáty.“ Senátor Dienstbier sa začal smiať a moderátor sa ho opýtal na dôvod. „Pretože, samozrejme, to je také klišé, že Európu riadia nejakí byrokrati z Bruselu, Európu riadia členské štáty, pretože kľúčové rozhodnutia prijíma Európska rada, kde sú buď premiéri, alebo ministri, podľa toho, čoho sa tá rada týka,“ odpovedal Jiří Dienstbier mladší. Moderátor mu oponoval, že toto možno Orbán myslel, že Európska rada by mala byť postavená nad Európsku komisiu. Dienstbier povedal, že už to tak je, pretože pravidlá nakoniec schvaľuje Európska rada v spolupráci s Európskym parlamentom, niekedy na návrh Európskej komisie. „Bez rozhodnutia Európskej rady a členských štátov žiadne rozhodnutie prijaté nie je,“ tvrdil senátor za ČSSD. A na záver ešte pridal komentár o „neliberálnej demokracii a popretí európskych hodnôt“.

    Maďarsku sa venoval aj ďalší segment. V ňom česká dokumentaristka Kateřina Turečková zoznamovala divákov ČT so svojimi poznatkami z cesty do Maďarska. Z jej ročného pobytu vznikol film Iluze, ktorý pôjde v januári do českých kín v rámci projektu jihlavského festivalu dokumentárnych filmov.

    Moderátor uviedol, že do Maďarska odišla ako študentka, ale na mieste sa premenila na filmárku, a spýtal sa jej prečo. „Ja som zistila, že vlastne nemôžem inak. Že to musím natočiť. Pretože som sama hľadala odpovede na to, čo sa tam deje.“ Že sa v Maďarsku deje „niečo zvláštne“, vraj zistila hneď po prvých skúsenostiach s ľuďmi. „Tí ľudia sa správajú inak. Správajú sa inak tým spôsobom, že napríklad majú o sebe veľmi zlú mienku, majú veľmi zlú mienku o sebe ako o spoločnosti, čo sa, samozrejme, vzťahuje aj na to indivíduum, takže ja som išla po tom, čo sa tam deje, až som prišla k tomu politickému systému,“ opísala dokumentaristka svoje skúsenosti.

    Moderátor sa ďalej opýtal, ako to Maďari cítia a či nemôže byť dokument vnímaný ako „kritický pohľad liberálne zmýšľajúcej Češky, ktorá má inú životnú skúsenosť“. Turečková začala hovoriť o tom, že Orbánova strana Fidesz vyhrala voľby, v tom ju moderátor prerušil poznámkou, že demokratickosť volieb asi nikto nespochybní. Na to Turečková namietla, že OBSE voľby spochybnila, pretože je v Maďarsku propaganda a nie sú tam nezávislé médiá. Podotkla, že sama veľmi pochybuje, že sú tie voľby demokratické, a uviedla jednu zo scén, ako voliči čakali 5 hodín, aby mohli voliť.

    Ďalšia otázka smerovala na to, ako sa dohovorila, keď nerozumie po maďarsky. „Ja neviem po maďarsky, ale to vlastne nebol problém, pretože ako mladý človek viem po anglicky, mnoho mladých ľudí vie po anglicky.“ Moderátor uviedol, že práve tam otázku smeroval, pretože mnoho Orbánových voličov po anglicky vedieť nebude: „Otázka je, či ľudia, ktorí možno volia Orbána, majú iné názory, je možné, že sú to ľudia, ktorí angličtinu neovládajú, a s tými ste teda hovoriť nemohli.“ „S tými som hovoriť nemohla,“ uznala Turečková, ale dodala: „Ja som vlastne vychádzala z toho, že ten systém nie je demokratický práve preto, že tam nie sú demokratické voľby, nie sú tam žiadne médiá, celý systém súdnictva je skorumpovaný, európske fondy sa zneužívajú. Takže ja som nevedela po maďarsky, bavila som sa s tými ľuďmi len v angličtine, ale to neznamenalo, pretože žijeme v globalizovanom svete, že ľudia, ktorí nevedia jazyk, nemôžu prinášať správy. To by som spochybňovala tú svoju pozíciu dokumentaristky.“

    Moderátor ju vyzval, aby opísala ľudí, s ktorými hovorila. Či v Maďarsku vládne strach, paranoja alebo či si už ľudia zvykli, že to berú ako fakt, že Maďarsko je iné. „Ja som tam zažila normalizáciu. Absolútne jasnú. Možno to vidieť aj na tom, akým spôsobom tam tí ľudia komunikujú. Aj mladí ľudia o sebe pochybujú ako o človeku, ktorý môže nejakým spôsobom niečo dokázať, vnímajú celú tú propagandu toho národného štátu tak strašne…“ Moderátor filmárke znovu skočil do reči, že normalizáciu zažil a že nebola o pochybnostiach, ale o tom, že niektoré veci sa verejne hovoriť nesmeli, že takmer nesmel myslieť. Opýtal sa, či sa toto deje v Maďarsku. „To sa tam deje. Nedeje sa to tou istou verziou, akú ste zažili v Československu pred rokom 1989, deje sa to úplne iným spôsobom, napríklad sekundárne, že keď budete niečo hovoriť, tak sa vám môže stať, že príde daňový úrad do vašej firmy a zavrie ju. Na pochybných princípoch, na pochybných faktoch,“ uistila Jakuba Železného dokumentaristka Kateřina Turečková.

    Celú reláciu nájdete na webe ČT.

    - Reklama -