Nahláste, kto protestoval proti migrácii, a dostanete peniaze. Pozor. Nakoniec je to inak. Tu sú najnovšie správy

    0
    Pochod na zabitého muža a demonštrácia proti "multi-kulturalizmu" v Chemnitzi (Autor: TASR)

    V Chemnitzi sa na konci augusta tohto roku protestovalo pre smrť muža, ktorého údajne zabili dvaja kurdskí imigranti. Médiá protesty vykreslili ako ultrapravicové. Teraz sa skupina „politických umelcov“ z Centra pre politickú krásu rozhodla demonštrujúcich identifikovať. V rámci kampane Osobitná komisia Chemnitz vraj sľubovali finančnú odmenu za to, že ľudia udajú niektorých zo 7 000 protestujúcich a ich zamestnávateľov. „Zrieknite sa svojich kolegov, susedov a známych a dostanete peniaze na ruku. Pomôžte nám vypudiť týchto problémových Nemcov z ekonomiky a verejnej správy,“ vyjadrila sa podľa servera Deutsche Welle skupina. Odmeny sa pohybovali v rozmedzí od 30 do 120 eur, pričom ľudia vraj mali možnosť pomocou príspevkov tieto odmeny zvýšiť. Na stránke kampane sa vraj žiadne informácie o demonštrujúcich nenachádzali, ľudia mali informácie o protestujúcich posielať ZPS. Úrad nemeckého komisára pre ochranu dát sa vyjadril, že stránku prešetruje.

    Reakcia na seba nenechala dlho čakať. Podľa servera Deutsche Welle sa v pondelok pred kanceláriou ZPS v Chemnitzi zhromaždil „maskovaný dav“, ako skupina týchto ľudí opísala. Keď ZPS zavolalo políciu, tá zhabala plagáty s podobizňami protestujúcich, na čo sa neskôr skupina sťažovala. Podľa polície však jej príslušníci konali správne, pretože hrozilo ohrozenie majetku a navyše tu bolo podozrenie z ohovárania, takže plagáty boli aj usvedčujúcim predmetom. Podľa ZPS však vyobrazenia pochádzali z verejných zdrojov facebookových profilov demonštrujúcich.

    Vo štvrtok však server Deutsche Welle zverejnil ďalšiu správu. ZPS na stránke pôvodne určenej na udávanie ultrapravičiarov zverejnilo, že ich metóda bola úplne iná. Že stránku použili ako návnadu (v angličtine honeypot), aby sa príslušní neonacisti odhalili sami. „Ďakujeme vám, drahí náckovia,“ napísala skupina na Twitteri.

     

     

    Zdroj: Twitter / Zentrum für Politische Schönheit

    Funkcia vyhľadávania na stránke bola totiž nastavená tak, aby došlo k uloženiu mien, ktoré návštevníci hľadali. Vďaka tomuto triku sa vraj skupine podarilo identifikovať až 1 500 účastníkov protestov. „Toto sú najrelevantnejšie dáta o nemeckom extrémizme,“ vyjadril sa zakladateľ Centra pre politickú krásu Philipp Ruch. „Urobili sme stránku s jediným cieľom: aby ste odhalili svoju sieť a ani si to nevšimli. Vďaka funkcii vyhľadávania ste nám dodali viac informácií, ako kedy mohli verejné zdroje,“ píše sa na stránke. Úrad nemeckého komisára pre ochranu dát sa podľa servera Deutsche Welle opäť vyjadril, že preskúma, či autori stránky konali v medziach zákona.

    Stránku Osobitnej komisie Chemnitz nájdete TU.

    Pôvodné články si môžete v nemčine prečítať TU a TU.

    - Reklama -