Ani 10-tisíc migrantov? Niečo u nás nie je v poriadku, hovorí neziskovkár

    0
    Michal Kryl z neziskovej organizácie Nová škola v interview pre DVTV (Autor: ReproFoto DVTV)

    Všeobecne prospešná spoločnosť Nová škola je podľa svojich stránok mimovládna, nezisková organizácia, ktorá od roku 1996 podporuje inkluzívne vzdelávanie menšín, cudzincov či inak sociálne alebo kultúrne znevýhodnených detí a mládeže. Za svoje poslanie považuje spoločnosť toto: „Prostredníctvom našich projektov sa usilujeme o vytváranie otvoreného, priateľského prostredia bez predsudkov. Vytvárame podmienky pre rovnaké príležitosti prostredníctvom svojich projektov, školení, seminárov a konferencií. Zlepšujeme komunikáciu medzi väčšinovou spoločnosťou a menšinami. Vytvárame a presadzujeme postupy vo vzdelávaní, ktoré posilňujú občiansku a multikultúrnu spoločnosť.“

    Nová škola funguje už 22 rokov, čo moderátora viedlo k otázke, či teda české školy stále nevedia pracovať s malými cudzincami a deťmi zo znevýhodnených rodín. „Bohužiaľ, nie,“ myslí si Kryl. „Česká škola vie pomerne dobre pripraviť deti motivovaných rodičov, z dobrého prostredia, najlepšie vysokoškolákov,“ dodáva s tým, že keď ide o deti menej motivovaných rodičov, trojkárov alebo štvorkárov, tak je to horšie. Vraj sa v českom školstve necháva veľký kus práce na rodičov, a ak sú rodičia sami nevzdelaní alebo cudzinci, tak nedokážu látku vysvetliť dieťaťu. Podľa Kryla chýba spoločenská objednávka, čo má vlastne školstvo byť. Či to má byť „výťah pre schopných“ alebo sa od základnej školy chce, aby vyrobila občana, ktorý dokáže fungovať v spoločnosti.

    Ďalšia výčitka voči českému školstvu od Kryla bola, že nedokáže deťom umožniť, aby zažili úspech, ktorý by ich motivoval k ďalšiemu štúdiu. Ako výhodu Novej školy uviedol, že môžu počkať aj na pomalšie deti. Kryl tiež tvrdí, že sa deti učia veľmi rady, ale túto túžbu v nich škola zabije. A keď im niekto vysvetlí, prečo sa danú vec učia, tak sa učia veľmi rady.

    Potom bola reč o cudzincoch a migrácii. „Je tu priestor na to, aby tu cudzincov bolo viac?“ spýtal sa moderátor s doplnkom, či by česká spoločnosť absorbovala tisíce alebo dokonca desaťtisíce cudzincov. Podľa Kryla to nie je otázka či, ale kedy. „Ak sa nechceme dostať do situácie, keď tu budú chýbať ľudia, tak my inú šancu nemáme,“ tvrdí. „Myslím, že už to hovorila Špidlova správa z roku 2006, keď migrácia bola konštrukt, ktorý nikto veľmi neriešil, tak bolo jasné, že ak Európa chce fungovať takto, musí otvoriť svoje brány aj riadenej migrácii,“ hovorí Kryl s ohľadom na demografické krivky. „Ono sa to ťažko generalizuje, pretože Česko nie je úplne homogénna krajina, Praha je veľmi bohatý región, viac ako milión obyvateľov, takže ak nie sme schopní prijať 10-tisíc ľudí, tak niečo nie je v poriadku,“ dodal Michal Kryl. Ako ďalej poznamenal, ak Česi nebudú nejakým spôsobom riadiť migráciu tak, aby nepresiahla prah, keď sú ešte schopní novoprichádzajúcich integrovať, tak buď vymrú, alebo sa tak stane vo vlne, čo bude oveľa horšie.

    Celý rozhovor nájdete na webe Aktuálně.cz.

    - Reklama -