Nemecký poslanec vyhlásil vojnu robotom. Nepochybuje, že majú prsty v brexite aj výhre Trumpa

    0
    Ralph Brinkhaus (Autor: TASR)

    V čase, keď nemeckí poslanci rokovali o globálnom pakte o migrácii z pera OSN, vraj e-maily mnohých z nich zaplavil text o tom, aká je táto dohoda príšerná. Správy si boli veľmi podobné a zdalo sa, že boli vytvorené umelou inteligenciou. A nešlo len o e-maily. „Táto vlna nepravdy a hanobenia sa spustila aj v on-line svete a sociálnych médiách,“ podotkol poslanec v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

    Do týchto diskusií prispievali špeciálne upravené programy, ktoré napodobňujú skutočných používateľov a vytvárajú dojem, že jeden konkrétny názor nepodporuje jeden programátor, ktorý program vytvoril, ale tisíce falošných identít. V Nemecku sa vraj dá kúpiť program, ktorý vytvorí až tisíc sledovateľov, za menej ako desať eur.

    Programy spolu navyše môžu kooperovať a vytvárať tak dojem bohatej diskusie mnohých ľudí. Tam, kde nestačia programy, nastupujú podľa servera DW platené ľudské bytosti. Analýza príspevkov na sociálnych sieťach ukázala, že 28 percent príspevkov zverejnených počas diskusie o globálnom pakte o migrácii vytvorila umelá inteligencia.

    Brinkhaus upozornil, že tieto programy môžu ovplyvniť aj výsledky volieb. Osobne nepochybuje o tom, že už ovplyvnili prezidentské voľby v Spojených štátoch v roku 2016 a referendum o brexite. Vzhľadom na to, že v máji 2019 čakajú Európsku úniu voľby do Európskeho parlamentu, nie je na čo čakať. „Je najvyšší čas sa prebudiť,“ apeluje poslanec na nemeckých zákonodarcov.

    Nemeckí sociálni demokrati aj Zelení sa na túto problematiku dívajú podobne a sú presvedčení, že dezinformáciám sa treba brániť. Aj tým, ktoré šíria počítačové programy.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -