Zatvorené reštaurácie, nie sú už vraj ani čašníci. Nemecko hlási kritický nedostatok pracovných síl

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    V Bavorsku už je nedostatok pracovných síl naozaj veľmi citeľný. Chýbajú dokonca aj ľudia, ktorí by obsluhovali hostí v reštauráciách. Server iDnes.cz informuje o prípade vyhláseného podniku, ktorý býval v predchádzajúcich rokoch hojne navštevovaný. Tento rok má však v predvianočnom čase zatvorené.

    „Rezervovať si stôl vo vyhlásenej reštaurácii v pokojnej obci Böhmzwiesel vnútri Bavorského lesa bývalo príjemným upokojením uprostred predvianočného zhonu. Podnik funguje už viac ako desať rokov a patrí k regionálnym gastronomickým klenotom. Aké je ale prekvapenie – prosperujúca reštaurácia hlási zatvorené. Na neurčito. Dôvod? Nemá kto obsluhovať hostí,“ napísal server.

    V tejto chvíli je vraj v Nemecku k dispozícii približne 807-tisíc voľných pracovných miest. Pred ôsmimi rokmi pritom chýbalo len asi 300-tisíc pracovníkov. Na učilištiach nie je obsadených asi 16-tisíc učňovských miest. Nemecká ekonomika prosperuje a prácu má v podstate každý, kto o ňu naozaj stojí.

    „Tento pozitívny vývoj však so sebou prináša aj to, že v určitých oblastiach hospodárstva a konkrétnych odvetviach majú už teraz firmy veľké problémy nájsť kvalifikované sily,“ vysvetlila Jarmila Schneiderová z tlačového oddelenia spolkového ministerstva práce a sociálnych vecí v Berlíne.

    Situáciu vraj zhoršuje globálna súťaž, demografické zmeny a rapídna digitalizácia vo všetkých oblastiach hospodárstva. „To všetko vedie k tomu, že v Nemecku v súčasnej chvíli neexistuje plošný nedostatok pracovných síl, ale premieta sa do určitých kvalifikácií, regiónov a sektorov,“ dodala.

    V predchádzajúcich rokoch mohli nemecké firmy čerpať pracovné sily z Česka alebo z Poľska, ale tieto krajiny dnes samy bojujú s nedostatkom zamestnancov, takže odtiaľ teraz pomoc nepríde. Ďalšou možnosťou je investovať do robotizácie výroby.

    Faktom tiež je, že skôr či neskôr príde ochladenie ekonomiky, či už v Nemecku, v Poľsku, alebo v Česku, takže problém nedostatku pracovných síl sa do istej miery vyrieši sám.

    Celý článok nájdete na webe iDnes.cz.

    - Reklama -