Medovníky rozvoňajú a skrášlia Vianoce, vydržia aj vyše roka

    0
    Zdobenie medovníkov (Autor: TASR)

    Toto tradičné vianočné pečivo má podľa nej viacero výhod, okrem toho, že skvelo chutí, poslúži aj ako dekorácia, ktorá vydrží aj viac ako rok. “Nazdobené perníky veľmi dlho vydržia, poleva z nich neopadáva. Po Vianociach si ich môžeme odložiť do škatuľky, a to tak, že každú jednu vrstvu zakryjeme obrúskom. Na druhý rok ich možno opäť použiť ako dekoráciu na stôl,” povedala pre TASR.

    Na výrobu medovníkov používa cesto, ktoré pripraví z pol kilogramu hladkej múky, 14 dekagramov práškového cukru, troch lyžíc medu, 12 dekagramov palmarínu, jednej lyžičky sódy bikarbóny, dvoch vajíčok a perníkového korenia. “To všetko sa hnetie, postojí to asi pol hodiny v chladničke a hneď po rozvaľkaní sa dajú perníky z neho vykrajovať,” priblížila. Konzumovať možno perníky zakrátko po upečení, na zdobenie ich treba podľa nej nechať postáť tri – štyri dni, aby vyschli a poleva z nich nešla dole. 

    Na zdobenie sa jej osvedčila kráľovská glazúra, pretože sa netrhá ani pri takých vzoroch, ako sú mriežky. Použiť sa však dá aj klasická poleva vyrobená z cukru a vaječného bielka. “Naváži sa 14 deka práškového cukru, ktorý treba asi dvakrát dobre preosiať cez husté sitko, a pridá sa jeden bielok. Ručne sa to mieša drevenou vareškou zo pol hodiny, aby tá poleva bola hladká a lesklá, lebo, keď sa to šľahá ručným šľahačom, tak tá poleva sa napení,” radí pernikárka. 

     

    - Reklama -