Prichádza novoročné zdražovanie potravín. Výrazne si priplatíme najmä za chlieb a mlieko

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: TASR)

    Zdražovanie avizovali slovenskí hydinári ako prví už v septembri. Ich únia vyhlásila, že odbytové ceny za mäso sa musia v blízkej dobe zvýšiť o 15 percent z dôvodu neustále rastúcich vstupov vo výrobe, pričom sami hydinári dostávajú od obchodníkov stále menej. Pod pojmom vstupy vo výrobe sa rozumejú napríklad mzdy zamestnancov, ceny krmiva pre zvieratá alebo ceny energií potrebných na prevádzku. 

    Priemerné mesačné mzdy v hydinárskom priemysle vzrástli za uplynulých osem rokov o viac ako 80 percent, čím sa hydinárom rovnako zvýšili náklady. Cenu hydiny predražili aj energie a krmivá, za ktoré zaplatili viac. Na druhej strane za jedno kurča dostávajú o 16 percent menej než v roku 2010.

    Podobne sú na tom aj pekári, ktorí sa tiež sťažujú na rastúce náklady. Komplikácie im spôsobili najmä príplatky za nočnú, víkendovú a sviatočnú prácu z dielne Roberta Fica a Smeru-SD. Za vyššími nákladmi však aj v ich prípade stojí nárast minimálnej mzdy. 

    Ilustračná foto Zdroj: TASR

    „Pekári potrebujú do zvýšených odbytových cien svojich výrobkov premietnuť najmä zvýšené ceny energií a stúpajúce mzdové náklady súvisiace s prácou cez víkendy alebo zvýšením minimálnej mzdy,“ priblížil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho pre aktuality.

    Zdražovanie? Optimalizácia

    Prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) Martin Katriak odmieta hovoriť o zdražovaní, ale skôr o „úprave cien naprieč celým potravinovým reťazcom.“ Podľa jeho slov práve v týchto dňoch obchodníci rokujú s producentmi o nových zmluvách a viacerí výrobcovia im už predložili vyššie cenové ponuky.

    Ilustračná foto Zdroj: TASR

    Nárast cien je očakávaný v priemere o 10 percent a bude sa týkať najmä chleba, pekárenských výrobkov, mäsa, mlieka a ich produktov. Podľa ZOCR sa zdražovanie najvýraznejšie dotkne pečiva, kde môžeme očakávať nárast cien aj o 12 percent. Naopak najmenej výrazné stúpanie čaká mlieko, pri ktorom sa ráta s približne 8 percentami. 

    „Predpokladám, že v priebehu januára by mali naši obchodníci uzavrieť nové zmluvy, čo sa následne aj prejaví na cenovkách. Jasne sme deklarovali, že ceny pôjdu hore len o toľko, o koľko ich zvýšia dodávatelia. My ako obchodníci nebudeme upravovať naše marže,“ dodal šéf ZOCR.

    - Reklama -