Disciplinárny súd vyzliekol z talára sudcu, ktorý bol už viackrát disciplinárne potrestaný. Čaká ho kráľovský dôchodok

    0
    Súd - ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Vo večernej spravodajskej relácii o tom informovala televízia Markíza, podľa ktorej tak súd rozhodol po kauze muža obžalovaného z vraždy priateľky – holandského kapitána výletnej lode. Toho prepustili na slobodu, lebo Dutko nestihol na bratislavský krajský súd predložiť jeho sťažnosť proti predĺženiu väzby, o ktorej sám rozhodol.

    “Sudca bol uznaný vinným zo spáchania závažného disciplinárneho previnenia nezlučiteľného s funkciou sudcu v zmysle návrhu predsedu Okresného súdu Bratislava I. Viac informácií ku konaniu nebudeme poskytovať, nakoľko konanie nie je právoplatne skončené,” povedala pre Markízu hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady Slovenskej republiky Veronika Müller.

    Podľa Dutka nebolo prepustenie muža problémom. „Či je obžalovaný na slobode alebo vo väzbe, nie jej rozhodujúce. Dôležité je, aby hlavné pojednávanie pokračovalo, a to sa stalo,” povedal pre televíziu. Obžalovaného kapitána teraz nevedia zohnať a rozsudok mu doručujú cez holandské kráľovstvo.

    Dutko bol za sudcu vymenovaný pred viac ako 20 rokmi a počas svojej kariéry bol viackrát disciplinárne potrestaný. Ako nezákonný sudca podľa Markízy rozhodoval napríklad o väzbe Karola Mella, ktorý sa preto dostal na slobodu a odvtedy je na úteku.

    Sudca avizoval, že sa chystá predčasne do dôchodku. Odchádza k 1. februáru a okrem starobného dôchodku má podľa ministerstva spravodlivosti nárok aj na príplatok za výkon funkcie vo výške 801,50 eura, informovala Markíza.

    - Reklama -