Trump trvá na takmer šiestich miliardách na plot na hraniciach s Mexikom

    0
    USA Trump Mexiko múr (Autor: TASR)

    “Odborníci v oblasti bezpečnosti žiadajú 5,7 miliardy dolárov na fyzickú bariéru ako súčasť celkového prístupu k zabezpečeniu hraníc (s Mexikom),” povedal Trump v utorok vo svojom príhovore k národu vysielanom v priamom prenose z Oválnej pracovne Bieleho domu.

    Podľa Trumpa tečie do Spojených štátov cez hranice s Mexikom obrovské množstvo drog vrátane metamfetamínov, heroínu či kokaínu. “Tristo našich občanov zabije každý týždeň len heroín, ktorého 90 percent k nám prúdi cez našu južnú hranicu,” povedal Trump.

    Trumpov príhovor bol apelom na Kongres v súvislosti s rokovaniami o pohraničnom múre, ktoré viedli k čiastočnému zastaveniu financovania federálnych inštitúcií, tzv. shutdownu. Ten trvá od 22. decembra a dotýka sa viacerých inštitúcií vrátane ministerstiev zahraničných vecí, spravodlivosti či financií.

    Biely dom i demokrati, ktorí majú od januára väčšinu v dolnej komore Kongresu – Snemovni reprezentantov -, odmietajú vo svojom spore okolo financovania bariéry na hraniciach s Mexikom významnejšie ustúpiť. Plot na južných hraniciach USA patril k Trumpovým ústredným predvolebným prísľubom, avšak demokrati v Kongrese nie sú ochotní jeho výstavbu podporiť.

     

    - Reklama -