Beňová kritizovala Valla aj Trnku. Hlavne, že je lepšie, ako bolo, napísala ironicky

    0
    Monika Beňová (Autor: TASR)

    „Sledujúc obrázky na slovenských weboch, naskytá sa otázka, kde je tím Vallo,“ pýta sa pohoršene smeráčka. Poukázala na situáciu z júna minulého roka, keď Bratislavu postihli silné návalové lejaky, ktoré spôsobili zatopenie niektorých spádových križovatiek a vytopilo zrekonštruovaný podchod na Trnavskom mýte.

    „Vtedy to bolo takmer na odstúpenie Iva Nesrovnala. Tu už týždeň upozorňujú na silné sneženie a nikde ani jeden odhŕňač,“ dodala s tým, že napriek tomu, že doprava skolabovala, tak tím Vallo sa nemá k tomu, aby situáciu riešil.

    Rovnako skritizovala situáciu v Košiciach okolo prerozdeľovania prvákov na stredné školy. „V Košiciach zas pre zmenu Rastislav Trnka ruší špičkovú školu, lebo… Vlastne ani nevieme. A takto si tu s tými zmenami žijeme. Hlavne, že je lepšie, ako bolo,“ uzavrela ironicky.

    Kritizované prerozdelenie prvákov

    Na pochybné rozdelenie žiakov do škôl poukázala europoslankyňa za Smer a krajská podpredsedníčka Smeru-SD Monika Smolková. Postup Košického samosprávneho kraja (KSK), ktorý vedie Rastislav Trnka (SaS, KDH, OĽaNO, Nova, Šanca), označila za netransparentný, neodborný a v rozpore s legislatívou.

    „KSK pri určovaní počtu žiakov nezverejnil žiadne kritériá, podľa čoho uberal, respektíve pridával počet žiakov jednotlivým školám,“ uviedla Smolková v pondelok 7. januára. Konštatuje, že súčasné prerozdelenie žiakov môže znamenať likvidáciu niektorých škôl, pričom podľa jej názoru kraj neprihliadal na potreby na trhu práce.

    „KSK svojím neskorým, neodborným a zavádzajúcim spôsobom spôsobil traumu študentom, rodičom, ale predovšetkým pedagógom na školách, kde KSK určil nula žiakov pre nasledujúci školský rok,“ dodala.

    Riaditelia sa o rozhodnutí dozvedeli  z mailu

    V rozpore s legislatívou vidí postup, keď KSK predložil Krajskej rade odborného vzdelávania plán výkonov s veľkými zmenami až priamo na zasadnutí 12. novembra, krátko pred rozhodnutím. Krajská rada dokument neschválila, len ho zobrala na vedomie bez odporúčania.

    Riaditelia škôl sa o tom, že dostanú nulový počet žiakov, dozvedeli iba z mailu, ktorý nasledoval potom, čo rokovali na KSK, a tam im to nikto nepovedal,” uviedla ďalej Smolková. KSK podľa nej účelovo zvýhodňoval gymnáziá vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti na úkor gymnázií v pôsobnosti Okresného úradu Košice a dvoch súkromných gymnázií. Kritizovala tiež nulový počet prvákov pre Obchodnú akadémiu Polárna v Košiciach. Proti prerozdeleniu sa podľa nej ozývajú aj nespokojní zamestnávatelia.

    Smolková posiela svoje pripomienky ministerke školstva vedy, výskumu a športu Martine Lubyovej a verí, že ministerstvo počty žiakov v KSK koncom januára upraví.

    KSK v novembri rozdelil počty prvákov na jednotlivé stredné školy v školskom roku 2019/2020. Podľa vyhlášky rezortu školstva je celkový počet 6468 miest, školy žiadali spolu o 2303 viac. Podľa Trnku sa limitovanie počtu prvákov nerodilo ľahko, vyplývalo však z dlhodobo neriešeného problému fungovania stredných škôl v kraji.

    - Reklama -