Lajčák predstaví vo Viedni priority slovenského predsedníctva OBSE

    0
    Miroskav Lajčák (Autor: TASR)

    Na prvom tohtoročnom zasadnutí Stálej rady OBSE, ktoré je zároveň prvým pod slovenským vedením, vystúpi Minister Lajčák v pozícii úradujúceho predsedu OBSE s otváracím prejavom.

    Na štvrtkovom zasadnutí Stálej rady sa zúčastňujú aj zástupcovia účastníckych a partnerských štátov OBSE, generálny tajomník OBSE Thomas Greminger, vedúci misií a inštitúcií, riaditeľ Centra pre prevenciu konfliktov Marcel Peško, osobitní predstavitelia úradujúceho predsedu OBSE či generálny tajomník Parlamentného zhromaždenia OBSE Roberto Montella.

    Slovensko prevzalo ročné predsedníctvo v OBSE od Talianska 1. januára. Počas nasledujúcich 12 mesiacov bude vystupovať v mene celej organizácie.

    Slovenská vláda tri hlavné priority predsedníctva SR v OBSE, ktorými sú prevencia a zmierňovanie následkov konfliktov, bezpečná budúcnosť a efektívny multilateralizmus, odobrila 19. decembra. Mottom je “Predsedníctvo orientované na človeka”. 

    Stála rada OBSE je rozhodovacím orgánom, ktorý združuje stálych predstaviteľov všetkých 57 účastníckych a 11 partnerských štátov. Schádza sa vo Viedni na týždennej báze a rokuje o aktuálnom vývoji v regióne OBSE.

    Úlohou OBSE je pracovať na stabilite, mieri a demokracii v Európe prostredníctvom politického dialógu, spoločných hodnôt a praktickou prácou. Jej aktivity pokrývajú oblasti od politiky, vojenských či ekologických aspektov, až po ekonomiku a ľudské práva.

     

    - Reklama -