VIDEO To musíte vidieť! Starostka obce na východe Slovenska sa k poslancom správa ako k malým deťom

    0
    Starostka a poslanci obce Fekišovce (okres Sobrance) na ustanovujúcej schôdzi (Autor: Reprofoto: Facebook/Zomri.sk)

    Hneď v úvode videa, ktoré v origináli má takmer dve a pol hodiny, ale virálnym sa stal jeho 13,5-minútový zostrih, spievajú poslanci so starostkou slovenskú hymnu. Tu už začali prvé opletačky starostky s nahrávaním záznamu, lebo si neželela byť zverejnená, pretože nesúhlasí so zverejňovaním.

    S týmto prístupom však nesúhlasila väčšina z celkovo piatich poslancov obce a hymnu spievať odmietli. Medzi poslancov patria Peter Veseliny (Smer-SD), Mária Harabinová (Sme rodina), Ing. Jozef Ostrožnický  (Sme rodina), Stanislav Štefanič (DOMA DOBRE), Jozef Sabo (OĽaNO). Takýtto zostrih videa priniesla satirická facebooková stránka Zomri.sk:

    Nasledovalo skladanie sľubov starostky a poslancov. Starostka ale otvorila tému, ktorá ju nahnevala – a to nepotvrdenie účasti zo strany poslancov na ustanovujúcom zastupiteľstve. Svoju účasť potvrdil iba Jozef Ostrožnický, a preto starostka ostatných vyzvala, aby danú žiadosť do budúcna neignorovali. Sľub následne skladala poslankyňa obce Mária Harabinová. Tá však sľub čítala spoza stola sediac na stoličke, na čo ju následne starostka vyzvala, že sľub má skladať postojačky.

    Prvý konflikt

    To vyvolá prvú roztržku medzi starostkou a poslancami. Kým poslankyňa tvrdí, že na to, aby sľub zložila postojačky, nebola vyzvaná, starostka jej argumentuje, že sľuby sa vždy skladajú postojačky, lebo “tým sa skladá česť”. Poslankyňa jej však kontrovala: Sme normálni ľudia, tak na to treba upozorniť.“ Starostka však pritvrdila: „Mňa to nezaujíma, máte to vedieť!“ Keď ju poslankyňa následne poprosí, aby ju pekne vyzvala, len tým prileje olej do ohňa. „Ja vás na to nemám čo vyzývať. Máte mať toľko inteligencie, aby ste sa postavili,“ zakričí starostka, ktorá trvala na tom, aby sa poslankyňa postavila.

    Po zložení sľubov starostka nabádala poslancov, aby nebojovali proti nej, ale s ňou. Na to argumentoval jeden z poslancov tým, že všetci poslanci sú predsa ticho a počuť iba ju.  „Nedohovorila som!“ skočila mu starostka do reči.

    Nasledovala voľba zapisovateľa schôdze. Starostka vysvetlila, že zápisnica k nej musí byť doručená elektronicky, pretože tak to je uvedené v rokovacom poriadku a preto zapisovateľom musí byť osoba, ktorá vie robiť s počítačom. 

    Druhý konflikt

    Napriek tomu, že si poslanci spomedzi seba vyberú zapisovateľa – Ostrožnického, starostka určila ako zapisovateľku poslankyňu Harabinovú, na čo príde zo strany poslancov protest. Vysvetlia jej, že si spomedzi seba vybrali iného zapisovateľa, spomínaného Ostrožnického, na čo starostka argumentuje, že Ďoďo, ako poslanca prezýva, nevie dobre písať na počítači a že ona rozhoduje, kto bude zapisovateľ. Nakoniec sa zapisovateľom aj tak stane zvolený poslanec.

    Iná kuriózna situácia sa stala pri voľbe troch členov komisie podľa ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Po nej nasledovala voľba predsedu, za ktorého si poslanci zvolili Stanislava Štefaniča, pretože mal spomedzi nich najviac hlasov. „Ja navrhujem Saba,“ uviedla starostka a bez hlasovania ho zapísala, čím neakceptovala návrh poslancov. O návrhu následne hlasoval jeden z poslancov, na čo ho starostka upozornila, že o návrhoch dáva hlasovať ona a nie on.

    Podobné kuriózne situácie pokračovali až do konca videa. Následne poslancom povedala, že bola upozornená na to, aby si od nich držala odstup. „Bolo mi povedané, že Fekišovce potrebujú starostu, ktorý má nadhľad a odstup. Takže si odstup budeme dodržiavať striktne. Na tom trvám,“ znelo z úst starostky. Na konci zostrihu vyhlásila starostka rokovanie za tajné, čím ale porušila rokovací poriadok obce, ktorý hovorí, že schôdze obecného zastupiteľstva sú zasadne verejné.

    Celý priebeh zastupiteľstva:

    - Reklama -