Nakladačka ruského novinára. Takto Putin vykresľuje Rusko svojim ľudom a takto je to v skutočnosti

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Osobám neznalým ruských pomerov Davydov v texte na serveri newtimes.ru opísal, ako funguje tamojšia štátna propaganda.

    „Štátna propaganda – a to hovorím zodpovedne, pretože z pracovných dôvodov už mnoho rokov pravidelne sledujem informačno-analytické relácie a politické talkshow ruských televízií – má svoj obraz sveta, tiež ucelený a konzistentný. Je vybudovaný v podstate na lži, preháňaní a ignorovaní faktov, ale menej uceleným sa tým nestáva. Jeho hlavné tézy sú všeobecne známe: vlasť obkľúčili nepriatelia, v žolde vonkajších nepriateľov pracujú vnútorní nepriatelia – ,takzvaná opozícia‘; cieľom nepriateľov je zlo pre zlo, zničenie Ruska, pretože Rusko je pre nich ako kosť v krku či trieska v oku. Rusko bráni skutočné hodnoty, ktoré Západ dávno stratil, a preto inklinujú k Rusku zdravé sily zo Západu (to jest spravidla najrôznejší ultrapravičiari) a štáty, ktoré sa nechcú podriaďovať diktátu jednopolárneho sveta (typu Iránu a Severnej Kórey). Okolo Ruska je peklo a chaos: v Európe vyčíňajú migranti, gayovia a ďalší liberáli, o Ukrajine ani nehovoriac, centrálne televízne kanály hovoria o útrapách Ukrajiny už niekoľko rokov po sebe takmer bez prestania. Zato Rusko pod múdrym vedením Putina kvitne, je pripravené brániť sa pred nepriateľmi, pre čo neustále zdokonaľuje tie vo svete najlepšie zbrane, pre občanov je tu raj alebo takmer raj a s každým dňom je tu život čoraz radostnejší,“ napísal ruský novinár.

    V roku 2015 napríklad štátna televízia varovala, že na Ukrajine počuť vojenské povely v angličtine, z čoho malo jasne plynúť, že sa v nepokojoch u západných susedov Ruska angažuje Západ, ktorému vraj nejde o osud Ukrajiny, ale o oslabenie Ruska.

    Keď britská strana informovala, že sa Sergeja Skripaľa pokúsili na britskej pôde otráviť dvaja ruskí agenti, ruská štátna televízia si robila žarty z britskej rusofóbie.

    „O trochu neskôr, na vladivostockom ekonomickom fóre, Putin v podstate zopakoval hlavnú líniu televíznych propagandistov, keď povedal, že ,Petrov a Boširov‘ sú, ,samozrejme, civilisti‘, a ohlásil ich interview. Čo sa stalo po interview Margarity Simonjanovej, si všetci zrejme pamätajú – ,informačná špeciálna operácia‘ bola pripravená natoľko toporne, ,obchodníci s potravinovými doplnkami‘ klamali natoľko neobratne, že dokonca aj tým k režimu najlojálnejším občanom nezostali žiadne pochybnosti – áno, sú to agenti tajných služieb, zjavne robili v Anglicku niečo pochybné a samotné tajné služby sú v hlbokej kríze, keď sú ich zamestnanci natoľko nekompetentní,“ pokračoval novinár.

    Dalo by sa z toho vyvodiť, že ruský prezident Vladimir Putin je verným divákom ruskej televízie. Možno dokonca tým najvernejším. Napriek tomu sa od iných divákov ruských televízií v jednej veci líši. Nie je len konzumentom predkladaných správ, ale aj ich spolutvorcom. Je jedným z tvorcov reality, ktorá obklopuje ruských televíznych divákov.

    Putin vraj tiež verí, že mu na bedrách leží osud Ruska, že má poslanie, čím prevyšuje ostatných obyvateľov tejto planéty. Vrátane iných politikov. Preto vraj chodí na rôzne schôdzky so štátnikmi tak neskoro. Chce im ukázať, že to, že na neho čakajú, znamená, že on má navrch. Je dôležitejší než iní politici. Podľa Davydova je to však pomerne nebezpečná viera. Zvlášť keď sa jej drží prezident jednej z jadrových mocností.

    Celý článok nájdete na webe tapolitika.cz.

    - Reklama -