Generál Šándor: Želal by som si, aby voľby do europarlamentu vyústili do lepšej a od ľudí neodtrhnutej Únie

0
Generál Andor Šándor (Autor: Hans Štembera)

Čo nám hovorí správanie Kurdov, ktorí v reakcii na Trumpov krok (stiahnutie amerických vojakov zo Sýrie   pozn. red.) pozvali do nimi kontrolovaných oblastí Asadových vojakov, pretože sa boja vpádu Turkami podporovaných rebelov?


Sýrski Kurdi sa cítia podvedení a nie neprávom. Zvíťazili vyššie záujmy, murín splnil úlohu. Výrazne prispel k porážke IS. Či volanie Putina a Macrona po ich ochrane je len pokryteckou výzvou, alebo realitou, ukáže blízka budúcnosť. Prítomnosť Asadovej armády zníži možnosť Turecka a jeho vojsk. Nie je v nikoho záujme, aby sa vojská oboch krajín stretli v priamej konfrontácii. Navyše Asad povolil irackému letectvu útočiť na severe proti IS.

Bašár Asad

Baššár Asad  Zdroj: TASR

Skúmanie ruského vplyvu na kampaň Donalda Trumpa sa zadrháva. Špeciálny vyšetrovateľ Robert Mueller zatiaľ neprišiel so žiadnymi konkrétnymi závermi týkajúcimi sa priamo Donalda Trumpa. Zatiaľ sa preukázalo „len“ to, že Trumpov poradca Paul Manafort pral špinavé peniaze. Samotný Trump vyšetrovanie od začiatku označuje za nepodložené a zbytočné. Ako možno vnímať to, že od mája 2017 Muellerov tím nedokázal na Trumpa nič nájsť?

To, že sa mohli Rusi snažiť voľby ovplyvniť, sa vylúčiť nedá. Dôležité je si predstaviť, čo za nástroje na to mali a akí mohli byť úspešní. Neverím, že dvanásť pracovníkov GRU – hackerov bolo schopných ovplyvniť deväťdesiat miliónov Američanov, ktorí Trumpa volili. To je predsa nezmysel. Správne poukazujete na to, aká úspešná je Mullerova komisia na prípade Manaforta.

Čo je nelegálne na tom, že sa ľudia z okolia Trumpa stýkali s ruským veľvyslancom?

Povedzme si, že aj Spojené štáty zasahovali do ruských volieb, a nielen tých, v prospech svojich záujmov, keď šance na znovuzvolenie opilca Jeľcina boli malé a ten nakoniec vyhral. Čo sa dialo v Rusku za jeho vlády, azda nie je nutné nijako zvýrazňovať. Chaos, gigantická zlodejčina a rozpad celého bezpečnostného sektora.

Končiaca nemecká kancelárka Angela Merkelová v novoročnom prejave uviedla, že Nemecko sa pokúsi celosvetovo prevziať väčšiu zodpovednosť pri riešení globálnych problémov. Je to dobre? A ide o reakciu na určité oslabovanie Európy na svetovom kolbisku?

Už Friedman na otázku, čo hovorí na to, že sa Čierna Hora stane členskou krajinou NATO, odpovedal, že by bol radšej, keby sa Nemecko stalo skutočnou členskou krajinou NATO. Myslím, že je to výstižné. Nemecko sa doteraz pasovalo do roly významnej soft power. Vyjadrenie Merkelovej je reakciou na to, ako vníma záväzok USA voči partnerom v NATO, pokiaľ ide o kolektívnu obranu. Pôjdu do toho Nemci jednostranne? Spolu s Francúzskom? Ako sa vyrovnajú s absenciou skutočnej vojenskej sily, ktorú predstavuje brexitujúca Británia? Hlavne, sú ochotní naliať obrovské sumy do bundeswehru, ktorý je všetkým, len nie armádou najsilnejšej európskej krajiny? Mnohí určite namietnu, že je to dobre vzhľadom na minulosť Nemecka viac ako sedemdesiat rokov starú. Osobne nie som veľký optimista, či to nemeckí daňovníci prijmú a či by to vyhovovalo všetkým v Európe.

Angela Merkelová

Angela Merkelová  Zdroj: TASR

Čo by sme si mali v roku 2019 želať, čo sa týka geopolitického hľadiska? Na čo si dať pozor, čomu sa brániť?

Je dosť miest na zemi, kde môžu spory prerásť do otvorenej konfrontácie. Ukrajina, Juhočínske more, Blízky východ a pod. Treba vyvinúť maximálne úsilie, aby sa tieto spory riešili mierovými prostriedkami. Demontáž starého usporiadania sveta môže byť len v kontexte nových, situácii lepšie vyhovujúcich zväzkov. Inak hrozí chaos.

Želal by som si, aby voľby do Európskeho parlamentu vyústili do lepšej a od ľudí neodtrhnutej EÚ, ktorá ich bude lepšie chrániť pred množstvom vonkajších hrozieb.

Tiež by som si želal, a to nielen v roku 2019, koniec neuveriteľnej regulácie našich životov. Všetko sa nedá vtesnať do zákona, nechcime na všetko legislatívnu normu, riaďme sa aj zdravým sedliackym rozumom. Je strašné, keď sa niekto rozhodne šíriť dobro silou a snaží sa nám povedať, že len on vie, čo je pre nás dobré.

Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

autor: Marek Korejs

- Reklama -