Sme Rodina navrhuje zmiernenie podmienok na poskytnutie bezplatného účtu

    0
    Predseda Sme rodina Boris Kollár (Autor: TASR)

    Maximálny mesačný príjem, ktorým súčasne platná legislatíva podmieňuje poskytnutie bankového účtu s nulovým poplatkom, by sa mal podľa návrhu zvýšiť na 1250 eur a ročný úhrn kreditných transakcií by podľa navrhovanej úpravy nemal presiahnuť 20.000 eur. Tieto zmeny hnutie navrhuje v novele zákona o bankách, ktorou sa bude parlament zaoberať už na nadchádzajúcej schôdzi.

    “Ku koncu októbra 2018 zaznamenali banky zisk 573 miliónov eur, čo je o 25,5 milióna eur viac ako pred rokom. Najviac zarobili na poplatkoch a províziách. Aj napriek tomu poplatky v bankách v SR v posledných mesiacoch neúmerne vzrástli. To má za následok nepriaznivý vplyv na obyvateľov SR,” tvrdia poslanci hnutia.

    Základný bankový produkt je balík služieb, ktorý musí povinne každá banka zaradiť do balíkového portfólia svojich produktov. Podmienkou zriadenia a vedenia základného bankového produktu je, že klient nevlastní v žiadnej banke, a ani v žiadnej pobočke zahraničnej banky osobný účet. Od začiatku roka 2019 zvýšila vláda maximálny limit mesačného čistého príjmu na jeho poskytnutie z pôvodných 400 eur na 1,1-násobok minimálnej mzdy, čo je 572 eur za mesiac alebo pripísanými prostriedkami do 7800 eur za rok, čo je 15-násobok minimálnej mzdy.

    - Reklama -