Smeráci o Šefčovičovi: Je ako Schumacher, podpora všetkými desiatimi!

    0
    Maroš Šefčovič (Autor: TASR)

    “Ak sa spýtajú, či som za to, aby ho Smer-SD podporil, tak všetkými desiatimi,” deklaroval. Šefčovič sa podľa neho nikomu neponúkal. “On je taká významná osoba, že ak má dostať ponuku, nie je na to odkázaný,” podotkol premiér. Pellegrini priznal, že pôvodne rozmýšľal ako nad kandidátom len nad ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD), ale čím dlhšie uvažuje nad Šefčovičom, myslí si, že ak mu dá Smer-SD podporu a on povie áno, je to veľmi dobrá správa.

    Podpredseda Smeru-SD a vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši použil športovú terminológiu. “Šefčovič je taký kandidát, ako bol Michael Schumacher v čase svojej najväčšej slávy. Je to kandidát, na ktorom málokto nájde hocijaký problém. Snaha bude najmä dostať sa do druhého kola, šance na to má,” myslí si. Ako dobré vidí šance Šefčoviča aj podpredseda Smeru-SD a minister hospodárstva Peter Žiga.

    Člen predsedníctva Smeru-SD a poslanec NR SR Ľubomír Petrák odmietol, že Šefčovič je len náhradou za Lajčáka, ktorý kandidatúru odmietol. “Maroš Šefčovič bol kandidátom, o ktorom sme hovorili,” uistil. Aj podpredseda Smeru-SD a minister financií Peter Kažimír dúfa, že Šefčovič bude kandidátom strany na prezidenta. “Očakávam, že sa s ním dnes stretneme a budeme sa o tom rozprávať. Nemám informácie, že by už bol rozhodnutý,” dodal.

    Šefčovič už skôr potvrdil, že zvažuje kandidatúru na prezidenta SR po ponuke, ktorú dostal od strany Smer-SD. “Hlavne v posledných dňoch bola táto komunikácia oveľa intenzívnejšia a vo všetkých rozhovoroch zaznieval jednoznačný apel, aby budúci prezident mohol čo najviac prispievať k celospoločenskému zmieru, aby garantoval jednoznačné ukotvenie Slovenska v modernej a prosperujúcej Európe a posilňoval postavenie krajiny v zahraničí,” opísal minulý týždeň situáciu Šefčovič. Podľa jeho slov ide o kľúčové charakteristiky budúceho prezidenta SR, a to bez ohľadu na jeho rozhodnutie, či bude kandidovať.

    “Pokiaľ ide o moje rozhodnutie, uvedomujem si, že termín prezidentských volieb bol stanovený, zároveň som však rád, že všetci rozumejú, že ide o závažný krok, ktorý bude mať vplyv na Slovensko aj na moju intenzívnu prácu v eurokomisii, aj dnes som kvôli tomu v Bukurešti, a takisto to bude mať dosah na moju rodinu a na moju budúcnosť osobne. Preto potrebujem ešte zopár dní, nechcem tento proces nejakým spôsobom zdržovať a ubezpečujem, že svoje rozhodnutie oznámim v najbližšom období,” vysvetlil Šefčovič.

     Prípadná kandidatúra podľa jeho slov znamená, že by to musel oznámiť šéfovi eurokomisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a ten bude o tom informovať Európsky parlament. Spresnil, že každý člen exekutívy EÚ, ktorý chce kandidovať v domácich voľbách, musí požiadať o takzvanú volebnú dovolenku a jeho portfólio a zodpovednosti následne prerozdelia medzi ostatných komisárov. Prezidentské voľby budú 16. a 30 marca. Kandidáti sa musia prihlásiť do konca januára.

    - Reklama -