Neuveriteľná ťahanica o zločineckého imigranta. Z Nemecka ho deportovali, ale Afganistan ho vrátil späť. Tu je dôvod

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Ľudí s vážnymi zdravotnými problémami totiž podľa dohody medzi oboma krajinami nemôžu deportovať. „Na základe dohody, ktorú máme s Nemeckom, nemôžu byť zraniteľní ľudia deportovaní do Afganistanu. Spomínaný muž tieto kritériá spĺňal, a preto sme ho poslali späť do Nemecka,“ uviedol Murtaza Rasuli z afganského ministerstva pre utečencov a repatriáciu.

    Mladík, ktorého afganské úrady odmietli pustiť do vlasti, sa v súčasnosti nachádza v detenčnom centre pre mladistvých. Tam čaká na preskúmanie svojho prípadu. O azyl v Nemecku sa uchádzal od roku 2010.

    Mortaza D. sa pritom dopustil viac ako dvoch desiatok závažných zločinov, akými sú napríklad lúpež, ublíženie na zdraví, obchodovanie s drogami či vyhrážanie. Afganci však tvrdia, že mladíkove kriminálne záznamy nemajú s jeho odmietnutím nič spoločné. „Muž bol duševne chorý a v dôsledku spoločného rozhodnutia oboch strán ho poslali späť do Nemecka,“ povedal tiež Rasuli.

    Duševný stav Mortazu D. odmieta nemecké ministerstvo vnútra komentovať vzhľadom na jeho súkromie. Potvrdilo však, že existuje dohoda týkajúca sa závažne chorých, ktorí by cestu späť do vlasti nezvládli alebo ktorým Afganistan nedokáže zaistiť adekvátnu zdravotnú starostlivosť.

    Napriek tomu, že Mortazu D. podľa ministerstva v blízkom čase prepustia z detenčného centra, na slobodu sa vraj nedostane. Vráti sa späť do väzenia, kde si predtým odpykával trest za svoje zločiny. Výkon trestu súd pozastavil po tom, ako muž dobrovoľne súhlasil s deportáciou späť do Afganistanu.

    Celý text nájdete na webe iDnes.cz.

    autor: nab

     

    - Reklama -