Britské domácnosti zostávajú pesimistické. Rastie obava z brexitu

    0
    Britská libra. (Autor: Reprofoto: archív PL)

    Prieskum spoločnosti IHS Markit odhalil, že index, ktorý odráža názor britských domácností na vývoj ich osobných financií v nasledujúcich 12 mesiacoch, sa v januári zvýšil na 44,8 bodu zo 44 bodov v decembri. To je jeho najvyššia úroveň za tri mesiace, ale hodnota indexu sa udržala pod hranicou 50 bodov, čo je známkou pesimizmu.

    Británii hrozí, že opustí Úniu 29. marca bez dohody

    Miera inflácie pritom v decembri klesla na 2,1 % a je najnižšia za takmer dva roky. A tempo rastu miezd prekonalo infláciu. Napriek tomu dosiahol čiastočný index očakávaní domácností v súvislosti s ich finančnými prostriedkami v tomto roku, keď má Británia opustiť Európsku úniu (EÚ), len 46,4 bodu. Je tak najnižší od začiatku roku 2014.

    Slepá ulička, v ktorej uviazla dohoda o brexite po tom, ako ju britský parlament minulý týždeň odmietol, ešte viac zvyšuje neistotu domácností už aj tak v nepriaznivom finančnom prostredí v Spojenom kráľovstve, povedal ekonóm IHS Markit Joe Hayes.

    Británii hrozí, že opustí Úniu 29. marca bez dohody o prechodnom období, ktorá by zabezpečila plynulé pokračovanie obchodovania s EÚ. Podniky preto zastavili investície a ich aktivita sa v dôsledku brexitu spomalila na konci roka 2018.

    Briti očakávajú, že stúpnu úrokové sadzby

    Navyše domácnosti strácajú pocit bezpečia, pokiaľ ide o udržanie pracovného miesta. Príslušný čiastkový index dosiahol takmer ročné minimum a pokles cien nehnuteľností náladu ešte zhoršil. Väčšina z 1500 respondentov, ktorí sa zúčastnili prieskumu, stále očakáva, že centrálna banka (Bank of England, BoE), zvýši úrokové sadzby v prvej polovici roku 2019.

    Ekonómovia v podobnom prieskume predpovedali, že BoE zvýši úrokové sadzby raz alebo dvakrát v roku 2019, za predpokladu, že brexit prebehne hladko.

    - Reklama -