Český senátor: Integrácia Francúzska a Nemecka je dobrá správa

    0
    Pavel Fischer (Autor: Hans Štembera)

    Pre pochopenie je podľa Fischera nutné uviesť celý kontext. Poukazuje na to, že rozdiely medzi súčasným politickým štýlom prezidenta USA Donalda Trumpa a štýlom ostatných krajín NATO vytvárajú novú potrebu trpezlivého dialógu o strategických a politických otázkach. „Inak môže ľahko nastať veľké nedorozumenie. Od európskych členov to predpokladá, že sa jasne prihlásia k záväzkom v prospech vlastnej obrany. Francúzsko aj Nemecko vykročili týmto smerom,“ myslí si.

    Lenže vojenské ohrozenie vraj nie je jedinou výzvou, ktorej Česká republika a ďalšie krajiny Európy čelia. „Nesmieme zabúdať na ďalšie hrozby, inak by totiž vývoj mohol vážne destabilizovať právny štát, oslabiť demokraciu a podlomiť vedomie spolupatričnosti našich spoločností,“ varuje Fischer.

    A aké výzvy to konkrétne sú? „Z južného smeru, odkiaľ militantný islamizmus a nefunkčné štátne útvary vyvážajú do svojho okolia kmeňovú nenávisť, otrokárske praktiky v obchodovaní s migrantmi a nestabilitu, musíme strážiť hranicu a postaviť hrádzu právneho štátu a pravidiel, ktoré rešpektujeme všetci bez rozdielu,“ domnieva sa.

    No a z východu, odkiaľ sa sypú lavíny lží a prichádza smršť poplašných správ rovno do ohniska demokratického zápasu volebných kampaní, treba podľa senátora postaviť hradbu spoločného odhodlania na nový zápas o pravdu a nájsť odvahu kriticky vidieť tých, ktorí zneužívajú otvorený priestor slobody a skúšajú manipulovať s druhými vo veľkom.

    „Situácia je skutočne vážna. Súčasná Európa sa stala dejiskom zápasu o miesto človeka. Aj preto nás najnovšie technológie z Pekingu môžu za lacný peniaz pripraviť o to najvzácnejšie, čo máme. O suverenitu. O slobodu slova, pluralitu politických názorov aj slobodu vyznania,“ zdôrazňuje Fischer.

    V závere svojho textu uvádza priority zmluvy medzi Francúzskom a Nemeckom. „Nová zmluva sa hlási k ďalšej spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany. Nie je to prvýkrát. Dnes už však Paríž nehovorí s Londýnom, ktorý je na odchode z EÚ, ale podpisuje silný text s Berlínom. A to je skutočne kopernikovský obrat,“ píše senátor s tým, že spoluprácu krajín má posilniť aj spoločná práca členov parlamentu oboch krajín.

    „Posilniť dialóg demokraticky volených parlamentov naprieč Európou práve v čase, keď sa hovorí o demokratickom deficite, je dobrý krok. A nakoniec je tu spolupráca pozdĺž hraníc,“ podotýka so slovami, že nejde o revolúciu, ale o pragmatický prístup. „Aj preto je podpis novej zmluvy medzi Berlínom a Parížom v prospech ďalšej spolupráce dobrá správa,“ dodáva Fischer a zároveň poznamenáva, že občanov oboch krajín má navyše vyburcovať z letargie lepšia podpora občianskych projektov. „A tým by sme sa mohli inšpirovať aj u nás,“ uzatvára.

    Pôvodný text nájdete na webe Aktuálně.cz.

    autor: nab

    - Reklama -