Najprv ho vychvaľovali, teraz je kandidát oligarchov a mafie. Beňovej sa nepáči kritika Šefčoviča od opozície

    0
    Monika Beňová (Autor: TASR)

    Europoslankyňa za Smer konštatuje, že spôsob komentovania kandidatúry eurokomisára je obrazom úplnej straty zmyslu pre objektívnosť. „Nechce sa mi pridávať teraz linky na pochválené reči v čase, keď ohlásil kandidatúru na predsedu EK. Vtedy bol výborný kandidát, profesionál, skvelý diplomat atď. Nikto nespomínal, že na pozíciu komisára EK ho obidva razy navrhol Smer – SD,“ vysvetľuje.

    Dodáva, že keď sa rozhodol kandidovať na úplne inú funkciu, tak novinári a rovnako aj opozícia pridávajú v „nakladaní“ na jeho osobu. „A to je obraz a vizitka opozície a tiež akejsi nerekognoskovateľnej nezávislosti a objektivity niektorých novinárov,“ napísala kritiky.

    Kandidatúra

    Eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu ohlásil svoje definitívne rozhodnutie uchádzať sa v marcových voľbách o Prezidentský palác, v čom ho podporuje aj strana Smer. Šefčovič si dôveru Smeru – SD váži, zdôrazňuje však, že nie je členom Smeru – SD. Bude sa však opierať aj o ich podporu. Spolupracujeme dlhodobo a keďže som kandidatúru oznámil iba dnes, musím sa spoľahnúť aj na podporu zo strany Smer – SD,” povedal s tým, že sa vie správať nezávisle. Podpisy zbiera a chce ich odovzdať na budúci týždeň.

    Celý život som zastupoval Slovensko a bojoval za jeho záujmy. Vždy som to robil s cieľom, aby bolo Slovensko rešpektované a so sebavedomým hlasom. Dnes pred vami stojím ako kandidát na prezidenta SR,” vyhlásil Šefčovič.

    Slovensko podľa jeho slov potrebuje dobrého a nadstraníckeho prezidenta a celospoločenský zmier. Naštrbená dôvera podľa neho vedie ľudí k hlásateľom extrémistických názorov. Otázka dnes nestojí, či potrebujeme koaličného, alebo opozičného prezidenta. Nepotrebujeme ustavičný trvalý konflikt. Je to neproduktívne a oslabuje nás to. Slovensko potrebuje prezidenta všetkých občanov, ktorý bude vláde nastavovať rovné zrkadlo,” uviedol Šefčovič s tým, že je odhodlaný to robiť za ľudí.

    Kritika

    Následne sa na jeho osobu zvalila vlna kritiky najmä zo strany opozície, keď sa vyjadrovali, že ide o kandidáta oligarchov a mafie. „Iba človek zahladený výhradne do vlastnej kariéry nedokáže rozpoznať túto súvislosť, a to ho diskvalifikuje ako slušného prezidenta, ktorý bude stáť v ťažkých chvíľach za občanmi,“ uviedla strana SaS.

    Ich predseda Richard Sulík následne konštatoval, že Šefčovič chce byť opäť eurokomisárom, ale nominovať ho môže iba Smer, pričom dodáva, že zrejme im musí urobiť protislužbičku, za čo považuje práve kandidatúru v prezidentských voľbách. „Považujem to za silný dôkaz, ako je Smer na tom personálne zle, ako je personálne vyprázdnený a nemajú použiteľných kandidátov ani na takýto dôležitý úrad,“ povedal Sulík.

    Priznáva, že ide o top úradníka a eurokomisára, ktorý sa za desať rokov zrejme vo svojej pozícii našiel, no vyčíta mu, že bez boja sa vzdal kandidatúry na predsedu Európskej komisie, ktorú ohlásil ešte minulý rok. Kandidatúry sa nakoniec vzdal v prospech svojho kolegu z frakcie – Holanďana Fransa Timmermansa. Viac sme písali TU.

    - Reklama -