Prejav o stave únie v Kongrese prednesiem, keď sa skončí shutdown, oznámil Trump

    0
    Kapitol a Snemovňa reprezentantov vo Washingtone (Autor: TASR)

    “Ako prebiehal shutdown, Nancy Pelosiová ma požiadala, aby som predniesol prejav o stave únie. Ja som súhlasil. Potom pre shutdown zmenila názor a navrhla odloženie. Toto je jej privilégium – budem mať prejav, až keď sa shutdown skončí,” napísal Trump na Twitteri. 

    Zároveň dodal, že nezvažuje, že by svoj prejav predniesol z nejakého iného miesta ako z reprezentatívnej sály Snemovne reprezentantov, čo mu pôvodne odporučila Pelosiová. Podľa Trumpových slov totiž žiadne iné miesto nemôže súperiť s “históriou, tradíciou a dôležitosťou” týchto priestorov. 

    Tzv. čiastočný shutdown, teda pozastavenie financovania federálnych inštitúcií, nastal v USA v sobotu 22. decembra 2018 po tom, ako stroskotali rokovania straníckych lídrov v Kongrese a zástupcov Bieleho domu ohľadne požiadavky prezidenta Trumpa na financovanie výstavby múru na hraniciach USA s Mexikom.

    Trumpova administratíva a demokratickí kongresmani sa však už dlhšie obviňujú zo vzájomných malicherností, pripomenula agentúra AP. Tie sa začali Pelosiovej pochybnosťami ohľadom prednesenia zmieneného prezidentovho prejavu a pokračovali Trumpovým minulotýždňovým neposkytnutím vládneho lietadla pre Pelosiovú a delegáciu kongresmanov na ich zahraničnú cestu do Afganistanu s Trumpovým odôvodnením, že počas shutdownu by bola cesta nevhodná.

     

    - Reklama -