Erdogan vyjadril podporu venezuelskému prezidentovi Madurovi

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) a venezuelský partner Nicolás Maduro sa zdravia v prezidentskom paláci v Caracase (Autor: TASR)

    “Môj brat Maduro! Drž sa, stojíme pri tebe,” povedal Erdogan Madurovi v telefonickom rozhovore, informoval vo štvrtok hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin. Dodal, že Turecko pod Erdoganovým vedením bude zastávať svoj “principiálny postoj proti pokusom o prevrat”. 

    Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu uviedol, že niektoré latinskoamerické krajiny a Spojené štáty “v nedávnom čase neustále zasahovali do vnútorných záležitostí Venezuely”.

    Predseda venezuelského Národného zhromaždenia a opozičný vodca Guaidó sa v stredu vyhlásil za dočasného prezidenta tejto juhoamerickej krajiny. Jeho legitimitu ako nového venezuelského prezidenta už okrem USA uznali s výnimkou Mexika všetky štáty patriace do tzv. skupiny Lima, ktorú tvoria najmä latinskoamerické krajiny, a to konkrétne Brazília, Kolumbia, Paraguaj, Peru, Argentína, Čile, Kostarika, Guatemala, Honduras, či Kanada, informovala agentúra AP.

    Na stranu Madura sa dosiaľ otvorene postavili Mexiko, Bolívia a Kuba, ako aj Irán. Rozhodnutie USA uznať legitimitu Guaidóa ostro kritizovali aj niektorí ruskí predstavitelia.

     

    - Reklama -