Kuciaka mal lustrovať aj policajt, sused Gašpara

    0
    Ilustračná foto (Autor: TASR)

    Informuje o tom portál plus7dni.pluska.sk. Podľa ich informácií z prostredia orgánov činných v trestnom konaní mal minimálne jeden príslušník polície zisťovať informácie o Kuciakovi v policajnej databáze. Išlo o  jeseň 2017, teda išlo o obdobie, keď bol na čele Policajného zboru Tibor Gašpar. Ten je v príbuzenskom vzťahu so známym nitrianskym oligarchom Miroslavom Bödörom, pričom jeho syn Norbert mal mať aj kontakty na ľudí v polícii.

    Rovnako sa mal poznať aj s obvinenou objednávateľkou vraždy Alenou Zsuzsovou, ktorá je v súčasnosti obvinená aj z vraždy exprimátora Hurbanova Lázslóa Basternáka. Tá sa poznala aj s Marianom Kočnerom, ktorému podľa všetkého robila volavku. Kočner si údajne spolu s Bödörom mladším mal objednať sledovanie novinárov u bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Petra Tótha.

    Tóth sledoval Moniku Tódovú (Denník N), Mareka Vagoviča (Aktuality), Štefana Hríba (.týždeň), Adama Valčeka (Sme) či zavraždeného Jána Kuciaka (Aktuality). Podľa nových informácií sledoval aj Zuzanu Petkovú (Trend, v súčasnosti nadácia Zastavme korupciu) a Martinu Ruttkayovú (Glob.sk, predtým Plus 7 dní). Počas sledovania mal spolu so svojím komplicom Miroslavom Kriakom zbierať na menovaných novinárov kompromitujúce materiály.

    Podrobné informácie, kto lustroval novinára cez policajnú databázu, nechcú orgány činné v trestnom konaní zverejniť. Úrad špeciálnej prokuratúry, kam redakciu presmerovalo policajné prezídium, uviedol, že „vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v neverejnom prípravnom konaní sa nebudeme podrobnejšie vyjadrovať k veci, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie“.

    Ide o Gašparovho suseda

    Údajne má ísť o riaditeľa spravodajskej jednotky finančnej polície na policajnom prezídiu Pavla Vorobjova, ktorého mali v tejto súvislosti vypočúvať. Počas výsluchu malo z jeho úst zaznieť, že tak konal na príkaz vtedajšieho prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara. Zisťovať mal základné údaje ako jeho bydlisko, rodinné pomery, či má auto, alebo vlastní zbraň. Informuje o tom Denník N.

    „K tomu sa nebudem určite vyjadrovať,“ povedal Vorobjov. Zaujímavosťou je, že ide o suseda Tibora Gašpara vo Veľkých Janíkoch v Nitrianskom okrese. „Takýto príkaz som nikdy nevydal! Nemám o týchto tvrdeniach z vyšetrovania žiadne informácie, preto sa nedokážem k veci bližšie vyjadriť,“ povedal policajný exprezident.

    Následne dodal: „Neudivuje ma však, že opätovne vykonávajú vyšetrovanie liberálne médiá na základe nezákonne získaných informácií od orgánov činných v trestnom konaní, ktoré prípad vyšetrujú – pozri článok v Plus 7 dní, kde je ako zdroj uvádzaný práve orgán činný v trestnom konaní.“

    Názory právnych zástupcov rodín

    K informáciám sa vyjadril aj právny zástupca rodiny zavraždenej Kuciakovej partnerky Martiny Kušnírovej Roman Kvasnica. Ten uviedol, že je to pre neho nová informácia a teda k nej nemá žiadne podrobnosti. Konštatuje však, že to svedčí o tom, že novinára pred vraždou zrejme sledovali aj slovenskí tajní.

    „Vieme, že polícia a prokuratúra v minulosti odignorovali obavy Jána Kuciaka vyplývajúce z vyjadrení Mariana Kočnera na jeho adresu. Teraz sa dozvedáme, že o zavraždenom si niekto vyberal pred vraždou informácie z policajných databáz. Považujem za nevyhnutné, a teraz už viac ako inokedy, aby prebiehala tvrdá verejná kontrola nad vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a jeho nastávajúcej manželky,“ povedal Kvasnica.

    „Myslím, že to, čo sme sa dnes dozvedeli, je aj dostatočná odpoveď pre tých, ktorí nás strašia, že z vyšetrovania by nemali unikať informácie. Bojím sa, že toto je ďalší dôkaz, že na Slovensku určitá skupina systematicky rozkladala jeho ústavné zriadenie,“ dodal následne.

    Daniel Lipšic, ktorý zastupuje Kuciakovcov, tvrdí, že ide o vážne podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

    Galko: Mal by to vysvetliť!

    Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka by sa daný policajt, ktorého identitu nepoznáme, mal postaviť pred kamery a celú záležitosť vysvetliť. „Ak mal na to zákonný dôvod a zrozumiteľne to vysvetlí, nebude žiaden problém,“ konštatoval Galko. Problém by podľa neho nastal, ak by zbabelo vyčkával v kúte, kým by informáciu nezverejnili médiá, prípadne by dané informácie zatĺkal.

    „Potom mu už nikto v budúcnosti neuverí, aj keď by to vysvetliť chcel. Tento prípad bude opäť škodiť celej polícii aj slušným a čestným policajtom, ktorých je v nej kopa,“ uviedol. Vysvetlil, že prípad bude vrhať zlé svetlo na políciu z toho dôvodu, že titulky ako ten, kde sa o policajtovi píše, bude ťahať celú políciu do dvojnásobnej vraždy. „Tí čestní a slušní policajti si to nezaslúžia,“ uzavrel.

    Remišová vyzýva ministerku vnútra, aby nepodporovala rozklad polície a štátu

    Dnešné správy o tom, že vysokopostavený policajt zisťoval na pokyn bývalého policajného prezidenta informácie o zavraždenom Jánovi Kuciakovi len niekoľko mesiacov pred jeho vraždou sú mimoriadne znepokojujúce. Podľa informácií z médií mal byť Tibor Gašpar spriaznený s nitrianskym oligarchom a majiteľom SBS Bonul, kde sa na firemnom večierku zúčastnil aj bývalý premiér Fico. Syn majiteľa Bonulu sa zas mal podľa medializovaných informácií stretávať s Marianom Kočnerom a na jeho pokyn zisťovať informácie údajne od policajtoch o osobách, ktoré chcel dať Marian Kočner sledovať.

    “Dlhodobo upozorňujeme na prepojenia polície a rôznych záujmových skupín. Ukázalo sa, že bolo správne, že sme požadovali odstúpenie bývalého policajného riaditeľa Tibora Gašpara z vedenia polície. Informácie, ktoré vyšli na povrch svedčia o systéme vzájomného krytia, či dokonca spolupráce policajtov, politikov, prokurátorov a pochybných podnikateľov, ktorí dlhé roky beztrestne rozkladajú štát a systém spravodlivosti na Slovensku,” uviedla predsedníčka poslaneckého klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Veronika Remišová.

    Remišová upozornila, že ak polícia a prokuratúra chce zachrániť zvyšky dôvery občanov, je čas aj vo vlastných radoch nekompromisne vyšetrovať a stíhať všetkých, ktorí prekročili alebo zneužili svoju právomoc. “Polícia a prokuratúra sa musí začať neodkladne zaoberať vážnymi podozreniami, že v súvislosti s kauzami, ktorým sa venoval zavraždený Ján Kuciak, ako aj sledovaním jeho osoby mohlo dochádzať k súčinnosti viacerých vysokopostavených osôb z prostredia polície aj biznisu,” dodáva Remišová.

    Remišová zároveň vyzvala ministerku vnútra Denisu Sakovú na vyvodenie zodpovednosti a zbavenie funkcie bývalého policajného prezidenta Gašpara, ktorý v súčasnosti pôsobí na ministerstve vnútra. „Je neprípustné, aby bývalý policajný prezident Tibor Gašpar zastával akúkoľvek funkciu na Ministerstve vnútra v čase, keď sa vychádzajú na povrch podozrenia o spôsobe fungovania elitných policajných dôstojníkov pod jeho vedením.

    To platí aj pre bývalého policajného funkcionára Krajmera, ktorý na ministerstve po odchode z polície dostal vedúcu funkciu. Preto vyzývame ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby urobila okamžité opatrenia vedúce k tomu, aby tieto osoby minimálne do vyšetrenia všetkých podozrení zo svojich postov odišli.” 

    Autor: PH/TASR

    - Reklama -