USA uvalili sankcie na Iránom podporované militantné organizácie v Sýrii

    0
    Steven Mnuchin, americký minister financií na archívnej snímke zo 16. októbra 2018. (Autor: TASR)

    Najnovšie rozhodnutie amerického ministerstva sa má týkať konkrétne Fátimovskych brigád, zložených z afganských šiitov, ako aj Zajnabijiných brigád formovaných zo šiitov pôvodom z Pakistanu. Cieľom sankcií je odrezať obe Iránom podporované milície od medzinárodného finančného systému a ochromiť tak ich fungovanie.

    Podľa ministerstva sú obe organizácie regrutované z utečencov žijúcich v Iráne pod patronátom iránskych Revolučných gárd, pričom v Sýrii sa zúčastňujú na bojových operáciách na podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

    Šéf amerického rezortu financií Steven Mnuchin obhajoval pridanie predmetných organizácií na čierny zoznam poukázaním na to, že “brutálny iránsky režim zneužíva komunity utečencov v Iráne a používa ich ako ľudské štíty v sýrskom konflikte”.

    Iránske Revolučné gardy boli založené v roku 1979 na popud Rúholláha Chomejního. Gardy sú oddelené od iránskych pozemných, námorných aj vzdušných síl. Zatiaľ čo regulárna armáda má za úlohu chrániť hranice štátu a vnútornú bezpečnosť, úlohou gárd je podľa iránskej ústavy chrániť režim islamskej republiky.

    - Reklama -