Muž obvinený z útoku na gdanského primátora dúfa, že sa Kaczyňski stane diktátorom

    0
    Na pamiatku zavraždeného starostu Gdanska Pawla Adamowicza sa v pondelok 14. 1. 2019 zhromaždili v uliciach mnohých poľských miest tisíce ľudí. (Autor: TASR)

    Podozrivý, 27-ročný muž identifikovaný ako Stefan W., to podľa médií vyhlásil pred predstaviteľmi väznice, v ktorej si odpykával trest za sériu bankových lúpeží. Po tom, ako si odsedel viac ako päť rokov vo väzení, ho v decembri roku 2018 prepustili na slobodu. Dňa 13. januára sa dopustil ďalšieho trestného činu, keď na charitatívnom podujatí v Gdansku ranami nožom veľmi vážne zranil primátora mesta Pawla Adamowicza. Napriek okamžitej operácii a snahe lekárov primátor zraneniam podľahol.

    V úradnom dokumente, ktorý väznica poskytla polícii a ktorého obsah bol zverejnený na spravodajskom webe tvn24.pl, sa tiež píše, že Stefan W. mal trvalý pobyt v Gdansku, kde sa tiež podroboval liečbe paranoidnej schizofrénie. Stefan W. sa počas pobytu vo väznici vyjadril, že dúfa, že líder PiS Jaroslaw Kaczyňski “sa stane diktátorom”. Povedal tiež, že chce odísť z regiónu, odkiaľ pochádzal, pretože Gdansk sa stal baštou Občianskej platformy (PO) – najsilnejšej opozičnej strany v Poľsku.

    Adamowicz bol členom tejto strany do roku 2015. Jej podporu mal však naďalej ako primátor mesta. Túto funkciu zastával viac ako 20 rokov a bol veľmi obľúbený. Vlani v novembri ho do tejto funkcie zvolili už šiestykrát. V 80. rokoch pôsobil v radoch odborového zväzu Solidarita, ktorý vznikol v gdanských lodeniciach a viedol ho Lech Walesa. Ako primátor podporoval práva komunity LGBT a toleranciu voči menšinám. Bezprostredne po útoku na Adamowicza schytil Stefan W. do ruky mikrofón a z pódia charitatívnej akcie vyhlásil, že za predchádzajúcej vlády PO bol nespravodlivo odsúdený a mučený. “Preto Adamowicz zomrie,” povedal útočník.

    Viacero komentátorov, ale najmä opozičných politikov konštatovalo, že Adamowiczova vražda prišla v čase čoraz silnejšieho nepriateľstva medzi vládnou stranou PiS a jej oponentmi. Súčasná vláda sa ujala moci v 2015 po víťazstve PiS vo voľbách a odvtedy prijala sériu kontroverzných opatrení vrátane súdnych reforiem, ktoré podľa EÚ predstavujú hrozbu pre nezávislosť súdnictva, právny štát i samotnú demokraciu. Agentúra AFP uviedla, že za príčiny, ktoré viedli k primátorovej vražde, považuje mnoho Poliakov aj prehlbujúcu sa politickú polarizáciu a nenávistné prejavy na internete.

    PO vo štvrtok prostredníctvom tvítu informovala, že evakuovala osem svojich pobočiek, pretože dostali rôzne vyhrážky.

    - Reklama -