Nemecké tajné služby si posvietia na AfD. Máme 500 stránok vašich výrokov, odkázala dáma suverénne poslancovi Bystroňovi

    0
    Petr Bystroň (Autor: Zuzana Koulová)

    Pachal v roku 2016 napísal, že Česi, Moravania a Slezania síce boli v roku 1939 okupovaní, ale práve v čase nacistickej okupácie sa ich životná situácia postupom času zlepšila. „Po niekoľkých rokoch sa však v Protektoráte darilo pomerne lepšie a situácia sa zlepšila. To bola múdra politika Heydricha,“ napísal politik AfD. Kolega Petr Bystroň, tiež člen AfD, dal najavo, že s týmto výrokom nesúhlasí. Zároveň zdôraznil, že Pachal je len radový člen strany.

    „Som silný antikomunista. Napriek tomu je možné povedať, že za komunistov bolo niečo dobré, napríklad rodinná politika v 70. rokoch. Keď toto poviete o nacistoch v Nemecku, tak prídete o miesto,“ poznamenal k tomu Bystroň.

    Podľa politika by bolo lepšie, keby AfD pracovala len s modernými témami, ako je kritika eura alebo kritika EÚ, kritika migrácie. Návraty do minulosti sú podľa jeho názoru marginálnou záležitosťou, bez ktorej by sa AfD mohla zaobísť.

    Strana vraj už nejaký čas čelí tlaku. Bývalý šéf Spolkového úradu pre ochranu ústavy Hans-Georg Maassen musel podľa Bystroňa zo svojho miesta odísť práve preto, že odmietal venovať AfD viac pozornosti.

    Bývalá riaditeľka Platformy európskej pamäti a svedomia Neela Winkelmannová však ponúka trochu iný pohľad na AfD. „To, bohužiaľ, vnútri vašej strany nie sú marginálie. V tých dokumentoch je asi 500 strán výrokov, ktoré vyslovujú členovia AfD mimo parlamentnej pôdy. Veľmi silno to rezonuje s nacistickou ideológiou a slovníkom. Sú tam citáty, že Poliaci vyprovokovali druhú svetovú vojnu. Veľa tých vecí sa týka nemeckých dejín a nostalgie po nacistickom režime,“ vyhlásila.

    Celý článok nájdete na webe ČRo Plus.

    - Reklama -