Macronova popularita opäť stúpla; Francúzsko sa chystá na víkend protestov

    0
    Emmanuel Macron (Autor: youtube.com)

    Macron, ktorý od júna do novembra minulého roku podľa prieskumov inštitútu BVA stratil 15 percent preferencií, si za posledný mesiac polepšil o štyri body.  Podľa prieskumu, ktorý sa uskutočnil 23.-24. januára, má pozitívny názor na Macrona 31 percent opýtaných, zatiaľ čo 69 percent respondentov vyjadrilo negatívne stanovisko.

    Prieskum spoločnosti Odoxa, ktorý sa uskutočnil 22. januára a 23. januára, priniesol podobné výsledky: 30 percent ľudí sa domnieva, že Macron je “dobrým prezidentom”, zatiaľ čo 69 percent si myslí opak. Podľa analytikov súvisia tieto výsledky s Macronovými vystúpeniami v rámci spomínanej celoštátnej debaty, keď za posledných desať dní absolvoval niekoľko diskusií v radniciach rôznych francúzskych miest.

    Verejná mienka vo Francúzsku je v otázke užitočnosti týchto debát rozdelená: 27 percent z nich sa podľa prieskumu BVA domnieva, že je to dobrý nápad, kým 27 percent s týmto projektom nesúhlasí a 51 percent vyčkáva, ako to dopadne. 

    Žlté vesty

    Prieskum BVA sa tiež zistilo, že 53 percent z 1023 opýtaných si myslí, že protesty žltých viest by mali pokračovať, zatiaľ čo 47 percent chce, aby sa skončili. Protesty vo Francúzsku vyvolal v polovici novembra 2018 zámer vlády zvýšiť od januára dane z pohonných hmôt. 

    Vláda nakoniec ustúpila a ceny paliva nezvýšila, ale protestujúci vyslovili ďalšie požiadavky vrátane rozsiahleho znižovania daní, zvyšovania miezd a zavedenia mechanizmu pre občanov žiadajúcich referendá o závažných témach. 

    Ich pochody a zhromaždenia sprevádzajú často násilnosti a ničenie majetku. Na protest proti takémuto násiliu i na podporu hodnôt, ku ktorým sa hlási Francúzska republika, sa v nedeľu na parížskom Námestí republiky uskutoční prvé zhromaždenie hnutie “červených šatiek”. Svoje protesty však na túto sobotu zvolávajú aj “žlté vesty”, pričom v Paríži a v Bordeaux by protestné akcia mala trvať aj počas noci na nedeľu.  

    - Reklama -