Otvorená výpoveď Matovičovho europoslanca aj o tom, aký líder OĽaNO vlastne je

    0
    Branislav Škripek (Autor: branislavskripek.sk)

    Uviedol to pre konzervatívny denník Postoj. Povedal, že dostával odkazy, že ak OĽaNO získa v Európskom parlamente iba jeden mandát, a do EP by sa prekrúžkoval práve Škripek, OĽaNO do Bruselu vyšle niekoho iného. Ak by získali dva mandáty, tak by jeden patril práve jemu. Prvý takýto odkaz dostal počas posledných vianočných sviatkov. Konštatuje, že sa od neho chcelo, aby klamal verejnosť a voličov tým, ak by hovoril, že sa vzdal mandátu na základe vnútornej dohody medzi ním a Igorom Matovičom.

    „Skryté posolstvo takejto ponuky som čítal tak, nech makám, aby som získal pre OĽaNO dva mandáty. Odkázal som teda, že nie som ťažný ani dostihový kôň, aby som takto fungoval. Navyše, po štyri a pol roku izolácie a neprijatia som necítil ani dôvod, aby som niečo také robil,“ uviedol Škripek s tým, že Matovičovi cez tretiu osobu poslal odkaz, že by daný návrh chcel počuť od členov poslaneckého klubu. Rovnako chcel počuť, či si myslia rovnako ako Matovič, že ku zisku mandátu v roku 2014 pomohli Škripekovi hlasy liberálov.

    Matovičove argumenty

    „Matovič totiž zdôvodňuje požiadavku, aby som sa vzdal mandátu v prospech liberálnejšieho kandidáta, tým, že ma pred piatimi rokmi prekrúžkovali liberáli a bolo by teda férové a spravodlivé, aby som mandát teraz v prípade, že ho opäť získam, odovzdal liberálnej komunite,“ uviedol. Podľa jeho názoru ide však o nezmyselnú konštrukciu, ktorá je neetická a nie je zákonná, a uviedol, že kódex poslanca dohody o vzdaní sa mandátu berie za neplatný. Tým, že o dohode hovorí verejne, deformuje podľa Škripeka predstavu ľudí o demokracii. 

    Matovič ho mal ubezpečiť, že niekto zaujímavý na čísle dva určite bude. „Takto sa zaobchádza s dôverou verejnosti, mandátom, námahou v kampani, politickou prácou? Odbaviť to tým, že sa nemám báť, veď niekomu to už odovzdám, sa mi nezdá v poriadku,“ uviedol. Matovič mu však mal odkázať, že to takto nepôjde a dokonca od neho následne chcel, aby sám prišiel s týmto návrhom pred poslanecký klub. „Matovič teda odo mňa chcel, aby som prijal za svoj jeho návrh, ktorý som predtým odmietol. To už bolo nielen proti mojej vôli a svedomiu, ale aj proti mojej dôstojnosti,“ dodal.

    Poslanec, ktorý sprostredkovával odkazy medzi lídrom hnutia a europoslancom následne podľa Škripeka odmietol túto činnosť naďalej vykonávať a ak Matoviča žiadal o stretnutie, tak ho zvláštnym spôsobom odkázal práve na ich sprostredkovateľa. Kto bol ale sprostredkovateľom odkazov medzi ním a Matovičom, nechcel povedať, ide však o človeka z hnutia.

    Ignorácia zo strany Matoviča

    Dodal, že odkedy sa dostal do Európskeho parlamentu v roku 2014, tak sa zo strany vedenia hnutia, teda lídra Igora Matoviča, cítil v izolácii, pretože posledných 4,5 roka s ním vôbec nekomunikoval. „On je, samozrejme, človek aj s dobrými charakterovými črtami, aj by som povedal, že má dobré srdce, len má aj zvláštne črty. Keď sme sa stretli v jednej miestnosti, síce ma pozdravil, ale od toho okamihu som bol pre neho ako vzduch, persona non grata,“ konštatoval.

    Podľa jeho slov si danú situáciu nevedel vysvetliť, pretože Matovič mu neodpovedal na správy, ignoroval ho a v prípade, že sa stretli v jednej miestnosti, tak ho iba pozdravil a potom si ho už vôbec nevšímal. Až spätne si začal myslieť, že to spôsobil rozhovor, ktorý viedol s Matovičom v roku 2014.

    „V rozhovore mi Igor Matovič navrhoval spôsob – komunikoval svoju predstavu – o výkone môjho mandátu a spolupráce s mojimi asistentmi. Keďže sme si v tom nerozumeli, žiaľ, nedorozprávalo sa to a zdalo sa mi, že pán Matovič odišiel trochu unáhlene. Preto som mu napísal SMS, aby som to dovysvetlil a niečo navrhol,“ povedal Škripek.

    Zlomový moment

    Zlom mal nastať až tento rok v januári, keď mu líder OĽaNO mal povedať, že to nemyslel zle, ale správa, ktorú mu Škripek po rozhovore poslal, sa ho dotkla. Podľa jeho slov pri celej situácii trpeli aj poslanci OĽaNO, ktorí chceli situáciu vyriešiť, ale nepodarilo sa im to. „Doviedli ma na klub, keď nevedel, že tam budem. Takto nás chceli donútiť, aby sme sa porozprávali, lenže pán predseda sa otočil a zhováral sa s inými, bolo to trápne a nedôstojné,“ vysvetlil.

    Dodal však, že Matovič na druhej strane žiada od poslancov aktívnu účasť v parlamente, pričom to považuje za veľmi dobrú vlastnosť. Rovnako uviedol, že matovičovcom ponúkal rôzne témy z konzervatívneho prostredia, ale aj z prostredia protikorupčnej agendy. Jeden z návrhov bol o Poľnohospodárskej platobnej agentúre a zneužívaní eurofondov, ktoré skúmal jeden jeho asistent, alebo s Veronikou Remišovou pracovali na kauze prerozdeľovania eurofondov na vedu a výskum Petrom Plavčanom, ktorý následne musel z funkcie ministra školstva odísť.

    „Spolu s Veronikou Remišovou som okrem iného podal päť podaní na OLAF pre zneužitie prostriedkov EÚ na Slovensko. Predseda hnutia potom povie, že je s mojou prácou spokojný, ale vraj som úzko zameraný len na kresťanské témy. To je dôkaz, že moju prácu dobre nepozná,“ myslí si.

    Poslanci nevedeli nič urobiť

    Poslanci za OĽaNO však so situáciou, keď sa Škripek nevedel dobiť do poslaneckého klubu, nevedeli nič urobiť. Poukázal aj na to, že projekt, ktorý vymyslel Igor Matovič, ponúkal ľuďom bez straníckej prepojenosti kandidovať do NR SR, čo považoval za skvelú ideu. Problém bol však v tom, ak sa niekto chcel stať členom strany a nie poslaneckého klubu, ako to u matovičovcov býva zvykom.

    „Je to pre mňa nezodpovedateľná otázka. On jednoducho vytvoril rámec, do ktorého nikto nemôže preniknúť. Členmi Obyčajných ľudí tak nebol nikto okrem štyroch známych mien, Matovič, Viskupič, Jurinová a Fecko. Počul som, že niekto z poslancov chcel vstúpiť do OĽ a bolo mu povedané ´prijmi sa sám´. Takto to trvá sedem rokov,“ vysvetlil.

    Manipulátor?

    Škripek svojho šéfa nepochybne považuje za silnú osobnosť, ktorá má pozitívne, ale aj negatívne črty. Konštatuje, že takáto osobnosť nepotrebuje, aby na dosahovanie cieľov zapájal aj druhých, ale stačí mu ich súhlas. „Zlý manipulátor dosahuje cieľ bez súhlasu iných. Šikovnejší je ten, ktorý to vie urobiť tak, že ľudia sa nakoniec podvolia a nechajú to tak. Igor Matovič vie dosahovať veľké veci, ale takéto osobnosti často majú pocit, že ich iní zdržujú. Ale neviem, či by som podpísal vetu, že Igor Matovič je manipulátor,“ povedal.

    Podmienka Matoviča ho však prekvapila, pretože ako líder druhej najsilnejšej opozičnej strany vo voľbách vždy tvrdil, že ctí to, že o mandáte rozhodujú voliči. Na druhej strane vždy kritizoval, že v iných stranách o poslancoch rozhodujú hierarchické štruktúry. „Dnes tu vidím iného Igora Matoviča, ktorý sa tvári prekvapene, keď mu poviem, že ja s niečím takým nesúhlasím. Nuž, ak nevie, že o tom nemá rozhodovať ani stranícka centrála, ani predseda, ale volič, tak sa OĽaNO niekam prepadá.“

    Ponuky od strán

    Po všetkých udalostiach následne dostal ponuky od troch strán, pričom uviedol, že jedna bola známa konzervatívna strana (KDH), novovznikajúca Kresťanská demokracia – Život a prosperita a ponuka do novoznikajúcej strany Anny Záborskej. V prípade KDH dostal ponuku, aby za nich kandidoval ako europoslanec, malo to však háčik.

    „Nevedeli, že som predsedom medzinárodnej kresťanskej strany, Európskeho kresťanského politického hnutia (ECPM), ktoré pôsobí v Európskom parlamente, a vnútorné predpisy vylučujú, aby som kandidoval za inú frakciu, než ktorej som členom,“ vysvetlil. Navrhli mu preto, aby kandidoval ako nezávislý, ale vzhľadom na to, že roky neakceptuje vnútornú personálnu politiku danej strany, tak ponuku odmietol.

    Dodal, že ponuka z novovznikajúcej strany inými kresťanmi, ktorú zakladá Anna Záborská a Richard Vašečka, ho veľmi zaujala. Vysvetlil ale, že nie je jej zakladateľom, dostal len ponuku s kandidatúrou. Svoje plány do budúcnosti ale ozrejmí v najbližších dňoch, pretože sa o tom bude rozhodovať na predsedníctve. „Ak by som ale aj dostal férovú ponuku, po siedmich rokoch cítim, že som sa rozišiel s konceptom tej strany. Ak mám do niečoho vložiť svoju energiu, musí to dávať zmysel,“ uzavrel.

    - Reklama -