Prinútili ich k priznaniu mučením, potom prišla poprava. Human Rights Watch informuje o smrti troch mužov v Egypte

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: ReproFoto: youtube)

    Human Rights Watch uviedla, že rodinných príslušníkov popravených mužov úrady informovali o tom, že ich vo štvrtok popravili obesením, a vyzvali ich, aby si prišli do márnice vyzdvihnúť ich telá. Trojicu uznali minulý rok za vinnú z vraždy syna sudcu, ktorú podľa žaloby spáchali v roku 2014 v meste al-Mansúra. Podľa HRW sa údajne poradilo prepašovať z väzenia list jedného z týchto mužov, v ktorom opisoval mučenie a bitky.

    Zástupca riaditeľa HRW pre oblasť Blízkeho východu a severnej Afriky Michael Page povedal, že Egypt “spáchal očividné bezprávie, keď popravil trojicu mužov, ktorých 'priznania' získali pomocou elektrických šokov a inými druhmi mučenia”. Egyptské ministerstvo vnútra v piatok popravu potvrdilo a dodalo, že väzenské orgány vykonali konečné nariadenie súdu po tom, ako bolo odvolanie obžalovaných zamietnuté.

    Od zosadenia Muhammada Mursího, ktorý bol tiež členom Moslimského bratstva, z postu prezidenta v roku 2013 vedú orgány proti jeho stúpencom tvrdé zásahy – zatkli a väznia tisíce ľudí a udeľujú im tvrdé tresty. Hnutie Moslimské bratstvo bolo v roku 2013 úradne zakázané a neskôr označené za teroristickú organizáciu. Jeho členovia a stúpenci sú odvtedy vystavení tvrdým zásahom egyptských úradov.

    - Reklama -