Slovensko pred červenými číslami zachránili automobilky, tvrdí analytik

    0
    Automobilky sú jedným z hlavných pilierov slovenskej ekonomiky (Autor: TASR)

    “Slabšie čísla slovenského priemyslu v závere roka v kontexte slabšieho rastu vo viacerých európskych krajinách, najmä však v Nemecku v zásade neprekvapili. Slovenský priemysel sa však na rozdiel od väčšiny ostatných európskych ekonomík mohol stále spoliehať na svoj kľúčový sektor – automobilový priemysel, ktorý ho vďaka novým výrobným kapacitám bezpečne ochránil pred červenými číslami aj v medziročnom porovnaní. Už menej sa však darilo ostávajúcim sektorom priemyslu, ktoré sa viac či menej viezli na negatívnej vlne,” priblížil.

    Decembrový medziročný rast priemyslu bol podľa neho značne nevyvážený a koncentrovaný takmer výlučne do automobilového priemyslu. Medziročný rast síce zaznamenalo ešte ďalších päť z celkového počtu 15 základných odvetví slovenského priemyslu (potraviny, drevo, rafinérsky, farmaceutický priemysel a výroba z gumy, plastov a stavebných materiálov), vzhľadom na ich váhu bol však ich príspevok zvyčajne zanedbateľný a nepresiahol 0,4 percentuálne body.

    Problémy nemeckého priemyslu sa v závere roka už naplno ukázali v ostatných hlavných exportných odvetviach slovenského priemyslu. Výrobcovia elektrických zariadení (iných ako spotrebná elektronika) vykazovali známky spomaľovania i v predchádzajúcich mesiacoch, december problémy sektora už ukázal naplno a jeho produkcia medziročne klesla až o 8,5 %. 

    Európske indikátory sentimentu aj v posledných mesiacoch podľa Koršňáka pokračovali v poklese. Nižší externý dopyt by tak mal aj v nasledujúcich mesiacoch brzdiť výkon slovenského priemyslu. “Cyklickému spomaleniu sa nevyhne väčšina jeho odvetví, snáď s jedinou výnimkou – automobilovému priemyslu. Ten by mal byť v tomto roku pravdepodobne jediným významnejším zdrojom rastu slovenského priemyslu, za čo bude vďačiť novým výrobným kapacitám a postupnému nábehu produkcie v novej štvrtej automobilke v krajine. Už etablované automobilky by k rastu produkcie v priemysle ďalej prispievať nemali a podobne ako ostatné sektory domáceho priemyslu (a európsky priemysel) budú vykazovať skôr známky cyklického spomaľovania. Vďaka ponukovému šoku by sa však slovenský priemysel ako celok mal v tomto roku udržať v čiernych číslach,” dodal Koršňák. 

    Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej v decembri 2018 hlavným ťahúňom bola výroba áut, ktorá sa medziročne zvýšila o 26,4 %. Naopak, najvýraznejším brzdiacim faktorom bolo spracovanie kovov, s medziročným 10,5-percentným poklesom. “Celkovo sa vlani priemyselná produkcia zvýšila o 4,5 %, k čomu najviac prispela produkcia áut (4,9 percentuálneho bodu), zatiaľ čo niektoré sektory priemyslu rast brzdili (ako hlavne dodávka elektriny, plynu, a pary),” doplnila Muchová. 

    Štatistický úrad (ŠÚ) SR informoval, že priemyselná produkcia v decembri 2018 medziročne vzrástla o 3,1 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v decembri 2018 oproti novembru 2018 znížila o 0,9 %.

    - Reklama -