Opozícia iba opakovala kritiku a nedokázala vecne reagovať na Orbána, zhodujú sa analytici

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Podľa analytika inštitútu Nézőpont Erika Tótha premiér hovoril celkom dlho o opozičných stranách, pričom si nenechal ujsť príležitosť kritizovať to, že sa ľavica v odpore voči jeho vláde spojila s pravicovým Jobbikom. Tóth podotkol, že opozičné strany predtým viackrát sformulovali obvinenie vládneho bloku Fidesz-KDNP z antisemitizmu, teraz sa však ľavicové strany približujú k Jobbiku, ktorý bol dávnejšie jednoznačne antisemitský.

    Analytik inštitútu Méltányosság Attila Tibor Nagy poznamenal, že premiérov výročný prejav potvrdil, že okolo Orbána pracuje celkom vážny komunikačný štáb. “Vláda v sporoch o kritizovanú novelu zákonníka práce týkajúcu sa nadčasov nedopadla najlepšie, avšak teraz komunikačný priestor môže ovládnuť Orbánom avizovaný akčný program kabinetu na ochranu rodiny. Jeho prvky sú zrejme zaujímavejšie než opozíciou iniciované protesty či parlamentné obštrukcie,” dodal Nagy s poznámkou, že opozičné strany nedokázali vecne reagovať na tento akčný plán, z odborno-politického hľadiska sa k nemu nevyjadrili vôbec, opakovali iba kritiku, ktorá zaznela už aj v predchádzajúcich rokoch.

    Na objednávku provládneho denníka Magyar Nemzet vykonal Nézőpont v nedeľu bleskový prieskum, z ktorého vyplýva, že Orbánov program ochrany rodiny podporujú takmer dve tretiny Maďarov. V prieskume, na ktorom sa zúčastnilo 541 respondentov, vyjadrilo radosť z opatrení tohto programu 63 percent opýtaných, pričom tak urobilo aj 40 percent odporcov Orbánovej vlády. Opozíciu za nedôveryhodnú označilo 53 percent respondentov.

    Podľa opozičných strán bol Orbánov prejav plný klamstiev a jeho politika ochrany rodiny je iba prázdnym sľubom, pričom z Maďarska odchádzajú státisíce mladých ľudí. “Čoskoro príde čas, keď sa v zahraničí narodí viac Maďarov než doma,” povedal hovorca Demokratickej koalície (DK) Zsolt Gréczy.

    - Reklama -