Nechcete euro? Hrozí vám rubeľ a jüan, zaskočil divákov Mirek Topolánek

    0
    Mirek Topolánek (Autor: Repro Youtube)

    Sedláček o sebe hneď na úvod vyhlásil, že rád provokuje a považuje sa za humanitného vedca, takže ekonómiu, ktorú vyštudoval, rád kombinuje s psychológiou, sociológiou a filozofiou. Topolánek sa ho opýtal, ako by zaistil blahobyt aj pre chudobné národy bez ekonomického rastu. „Nie som proti ekonomickému rastu, len tvrdím, že ho nutne nepotrebujeme. Že v celých dejinách západnej civilizácie bol ten rast plus-mínus nula a tiež sme prežili. Je lepšie, keď je hospodársky rast, ale nemôžeme ho vytvoriť z ničoho, napríklad na dlh. To je umelohmotný rast,“ povedal Sedláček. Ekonomický rast prirovnal k peknému počasiu. „Veriť, že každý deň má byť pekne, je recept na hrozne depresívny život,“ uviedol a dodal, že cykly sú prirodzenou súčasťou ekonomiky, a ak civilizácia uverí, že už bude len rásť a rast je nutný na udržanie spoločenskej rovnováhy, potom nastane problém.

    „Súčasný stav nazývam keynesiánsky bastard. Vzali sme polovicu Keynesa a skĺbili to s populizmom,“ opísal Sedláček situáciu, keď vlády žijú na dlh. „Keynes hovoril: Môžeme robiť deficity, keď budeme robiť prebytky. A my sme vzali tú prvú polovicu tej vety: Môžeme robiť deficity. Bodka,“ vysvetlil. Tento výrok vraj vlády skĺbili s protekcionizmom a populizmom. „Je to nová vlna, ktorá je zvláštne koordinovaná. Trump, u nás Zeman, všetci sú proti Európe, proti migrantom, proti neziskovej spoločnosti, sú mierne proruskí, je to akoby to bolo konšpiračne koordinované…“ nedopovedal Sedláček.

    Potom sa Sedláček zveril, že hodnoty kapitalizmu sú mu prednejšie než rast, teda že nehodlá obetovať veci ako slobodný majetok, slobodné rozhodovanie. „Ako to napríklad robia v Číne,“ podotkol ekonóm. Následne sa presunuli k EÚ a Topolánek sa opýtal Sedláčka, čo dobré vidí na EÚ. „Daj mi inú svetovú superveľmoc, ktorá by fungovala,“ povedal Sedláček a doplnil, že to myslí tak, že EÚ funguje omnoho lepšie než Spojené štáty americké. Uviedol, že v EÚ sa nestalo, že by vláda prestala vyplácať úradníkov, ako sa to niekoľkokrát stalo a nedávno skoro stalo v USA.

    Od EÚ prešli k euru, ktoré Sedláček takisto bránil. Uznal, že ide o politický projekt, ale tvrdil, že každá mena je politický projekt a spontánne meny nevznikajú, aspoň nie tie, čo majú štátny charakter. Za jednu z výhod považuje, že pre euro nevznikajú obchodné vojny. A euro vraj pomáha aj konkurencieschopnosti. „Dokážeš si predstaviť Európu, ktorá by mala 27 mien?“ spýtal sa Topolánka s tým, že je to ako továreň na autá, ktorá by každých päť minút menila meny, v ktorých platí. Topolánek odvetil, že v prezidentskej kampani pripustil, že euro by prijal, len ak by Česku hrozil rubeľ či jüan. „No vidíš, sedíme tu v roku 2019 a hrozí,“ poznamenal Sedláček.

    Zdroj: Info.cz

    - Reklama -