Gál: Očakávam expresné vyhlásenie ďalšej voľby ústavných sudcov

    0
    Gábor Gál (Autor: SITA)

    Minister Gál opakovane apeluje na zodpovednosť a svedomie všetkých poslancov, ktorých povinnosťou je zabezpečiť ochranu ústavných práv občanov SR. Minister to pre TASR uviedol v súvislosti s opätovným nezvolením kandidátov na ústavných sudcov v Národnej rade SR.

    “Je pre mňa neakceptovateľné, a teraz už nerealizovateľné predlžovať mandát súčasným sudcom, preto v čo najkratšej dobe očakávam od predsedu NR SR vyhlásenie ďalšieho kola voľby,” uviedol Gál s tým, že jeho rezort urobil všetko pre “transparentný a diskutovaný” proces voľby, čo sa podľa neho podarilo v podobe verejných hearingov s live prenosom, posilnenia kompetencií prezidenta SR, rozšírenia navrhovateľov kandidátov. 

    “Preto ma mrzí prístup istých politických strán, ktoré majú finálnu voľbu vo svojich rukách,” povedal minister, podľa ktorého strana Most-Híd vyvinula maximálne úsilie na nájdenie dohody na vhodných kandidátoch ÚS a podporila tiež verejnú voľbu. 

    Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok ani v opakovanej verejnej voľbe nezvolili kandidátov na sudcov ÚS. Na voľbe bolo prítomných 143 poslancov, piati neodovzdali hlasovacie lístky. Zo 138 odovzdaných lístkov bolo 49 neplatných a 89 platných. Keďže nebol nikto opäť zvolený, bude nasledovať nová voľba. Poslanci majú vybrať 18 kandidátov na ústavných sudcov, a tých ponúknuť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na ÚS. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.

    - Reklama -