Tieto militantné feministky, zvláštne existencie… Ekonómka Šichtařová debatovala so šéfkou Českej ženskej loby. Po jej argumentoch sa už neudržala

    0
    Markéta Šichtařová (Autor: Reprofoto/Facebook: ČT)

    Šichtařová hneď na úvod poznamenala, že v biznise je to predovšetkým o tom, čo človek vie, nezáleží na tom, či ide o muža, alebo ženu. Vraj dokonca nezáleží ani na vysokoškolskom titule, ale len na tom, čo v danom človeku je. A pokiaľ ide o nejakú diskrimináciu, tak sa často stretáva s pozitívnou diskrimináciou. Keď nestíha ísť na nejakú besedu, navrhuje usporiadateľom, aby namiesto nej mohol ísť jej partner, tiež ekonóm, Vladimír Pikora. „A veľmi často sa dozviem, že on tam ísť nemôže, pretože oni hľadajú ženu,“ upozornila Šichtařová.

    Kodyšová to však vidí inak. Podľa nej ženy v Česku stále čelia určitým obmedzeniam, stále sa od nich očakáva, že ony sa budú starať o rodinu a muž bude zarábať. „Malo by to smerovať tam, aby ľudia, bez ohľadu na to, či sú to ženy, alebo muži, cítili, že sú schopní sa sebarealizovať,“ zdôraznila Kodyšová s tým, že pozitívna diskriminácia by sa mala objavovať častejšie. Napríklad pri debatách o pôrode, ktorých sa často zúčastňujú len muži.

    Preto je dobre, že existujú neziskové organizácie, ktoré sa zaoberajú problematikou gendera – rolami žien a mužov v spoločnosti. „Ak vlastne nedôjde k určitému posunu v tejto oblasti, tak Česká republika na tom nebude tak dobre, budeme tu mať väčšiu chudobu žien, budeme tu mať nižšiu nezamestnanosť matiek malých detí. To, že sú tu rôzne neziskové organizácie, ktoré sa tejto téme venujú a ktoré ju napĺňajú pre štát prostredníctvom grantov a dotácií, je veľmi dobré a potrebné,“ vyzdvihla Kodyšová.

    Šichtařová okamžite oponovala. Díva sa vraj na túto problematiku predovšetkým ako ekonómka, ktorá má na pamäti pôsobenie slobodnej ruky trhu, a z tohto pohľadu vraj musí povedať, že nestojí na strane príspevkových organizácií. „Nemyslím si, že spoločnosť, ktorá je založená na rastúcom počte neziskových organizácií, je úplne ideálna,“ varovala. „Ale problém je v tom, že keď tieto neziskové organizácie, ktoré hája ženy, začnú hovoriť príliš plošne a príliš prostredníctvom kvót a podobne ženy presadzujú, tak potom dôjde k tomu, že určitá časť verejnosti sa zasekne a má pocit, že tieto militantné feministky, to sú také zvláštne existencie. Potom vďaka tomuto odporu verejnosti nedôjde na to, aby sa upozorňovalo na tie odbory, kde ten problém naozaj existuje,“ pokračovala varovne ekonómka. Možno to vidieť predovšetkým na Západe. Keď sa pozrieme na hnutie MeToo, tak podľa Šichtařovej v súhrne ženám skôr škodí.

    Šichtařová má pocit, že kvóty pre ženy vlastne nežné pohlavie urážajú, lebo evokujú predstavu, že žena obsadila nejaké miesto vďaka kvótam a nie preto, že je schopná.

    Kodyšová to videla presne opačne. „V politike sú kvóty žiaduce,“ povedala jasne dáma.

    Šichtařová s ňou však nesúhlasila. Ženy sa snažia správať empaticky, zatiaľ čo muži majú ostrejšie lakte. „Myslím si, že v priemere muži majú na politiku lepšie vrodené predpoklady,“ upozornila Šichtařová. Tu zase nesúhlasila Kodyšová. Ženy podľa nej môžu do politiky vniesť témy, o ktoré sa muži až tak nezaujímajú, ako je starostlivosť o seniorov alebo starostlivosť o deti. Šichtařová však presadzovala svoje. „Ja vám to poviem asi takto. Povedzme, že namiesto pôrodnej baby by som pôrodného pána zažiť nechcela. A rovnako, keby došlo k vojne medzi, povedzme, Čínou a Amerikou, tak by som nechcela, aby na čele Ameriky stála žena,“ zhrnula svoj pohľad na celý problém.

    Potom dámy zviedli slovnú bitku o reklamu na nové žiletky, kde tradičný slogan Pre mužov to najlepšie nahradili iným sloganom Pre najlepších mužov, akými môžu byť.

    Kodyšová nad touto zmenou zajasala. „Ukazuje, že muži vlastne nemusia byť len tí drsní mačovia, sú muži, ktorým sa nepáči, že musia robiť ramená,“ upozornila. Aj muži majú podľa nej právo zvoliť si starostlivosť o deti. Šichtařová okamžite oponovala. „Keď si idem kúpiť do obchodu rožok, tak čakám, že dostanem rožok a nie morálnu prednášku, že je lepšia žemľa,“ krútila hlavou ekonómka.

    Šéfka Českej ženskej loby však trvala na tom, že je správne mužov istým spôsobom prevychovať. „Myslím si, že teraz ten ďalší vývoj pôjde tým smerom, že sa budeme učiť, ako sa budú muži otvorene pýtať: Máš záujem o sex, teraz so mnou v tejto chvíli? A ženy sa budú učiť hovoriť nie: Teraz nechcem. A muži sa budú učiť to rešpektovať,“ opísala svoju predstavu členka Českej ženskej loby.

    Nakoniec sa dámy vyjadrili k francúzskemu nápadu používať namiesto označenia otec a matka len označenie rodič 1 a rodič 2. Francúzske predkladateľky zákona tvrdia, že označenie „otec“ a „matka“ sú prekonané. Šichtařová jasne vyhlásila, že ona sa bude vždy cítiť ako matka. „Pre mňa to je vymyslený pseudoproblém, ktorý vznikol hlavne preto, aby sa na jeho pseudoriešenie dali čerpať európske dotácie,“ vypálila Šichtařová, podľa ktorej sa tu nevhodne experimentuje s detskou dušičkou.

    Kodyšová prezradila, že by s manželom viedli diskusiu o tom, kto bude rodič 1 a kto rodič 2. „Ja si nemyslím, že berieme identitu deťom.“

    Zdroj: Facebook / Zpravodajství FTV Prima

     

    - Reklama -